Парламентські слухання на тему «Про шляхи стабілізації банківської системи» розпочалися в момент, коли Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 26,7997 грн./долар, а це означало, що від початку року національна грошова одиниця подешевшала проти долара в 1,7 разу, тобто на 11,03 гривні.

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева зазначила, що за минулий рік ми мали колосальне скорочення промислового виробництва, інфляцію, яка сягнула 25 відсотків, і вдвічі знецінену гривню. Прогнози на рік нинішній не набагато райдужні, але оптимістичні. На інвестиційний попит можна розраховувати хіба що 2016 року, але надлишкова ліквідність у банках на сьогодні, за підрахунками Нацбанку, становить щонайменше 30 мільярдів гривень.

Найпекучіше, інфляція, за розрахунками Нацбанку, становитиме 24—25 відсотків, експерти МВФ вважають, що покаже 27 і не менше. Головний внесок у споживчу інфляцію цьогоріч зроблять адміністративно регульовані тарифи на комунальні послуги.

Головне, що Нацбанк розраховує на поступове покращення економічної активності й закінчення війни на сході країни, яка гальмує всі шляхи до стабілізації банківської системи.

Голова Комітету з питань фінансів та банківської діяльності Сергій Рибалка (на знімку) нагадує, що внаслідок економічної кризи і війни на сході ВВП на душу кожного українця вже асоціюється з рівнем життя у Монголії. Торік банки втратили третину своїх ресурсів, через девальвацію катастрофічно зросли борги. Безробіття сягнуло рекордного рівня. Тож комітет пропонує низку пропозицій з реструктуризації безнадійних боргів, проведення стрес-тестів у банківській системі тощо.

Народний депутат, екс-голова Нацбанку Степан Кубів, зі свого боку, вважає, що банківська система — це підсистема української економіки, розвиток якої залежить від того, як успішно уряд і регулятор протидіють корупції, тіньовим операціям на валютному ринку, здійснюють нагляд за учасниками ринку. Він наполягає на визначенні критеріїв прозорого рефінансування банків.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.