Минулої суботи Президент України Віктор Янукович у присутності близько 50 тисяч глядачів на урочистій церемонії відкрив оновлений НСК «Олімпійський», котрий наступного літа прийме п’ять матчів Євро-2012 включно з фіналом 1 липня.
— Сьогодні свято всієї України, адже новий стадіон — це подарунок усім громадянам, у першу чергу дітям і молоді, серед яких зростатимуть майбутні чемпіони, — зазначив Віктор Янукович. — Успішна реконструкція «Олімпійського» стала показовим проектом для іміджу нашої країни... Я переконаний, що Київ, а разом з ним і вся Україна, на найвищому рівні зустрінуть гостей з багатьох країн Європи, які приїдуть 2012 року на матчі Євро...
Двогодинна церемонія відкриття вмістила епічне шоу за участю 2500 волонтерів та 500 акторів, танцюристів, акробатів і каскадерів із десяти країн. Було зображено заснування і хрещення Києва, демонструвалися картинки з історії українського козацтва. Крім того, в урочистому параді пройшли легенди спорту — переможці Олімпіад, чемпіони світу та Європи, юніори футбольних клубів та волонтери.
Перед глядачами виступили популярні українські співачки Ані Лорак, Таїсія Повалій і Гайтана. Помітною подією на святі став концерт всесвітньовідомої колумбійської поп-зірки Шакіри, котрий завершився яскравим феєрверком.
Повна реконструкція столичного НСК «Олімпійський» тривала понад три роки. Тепер арена, яка під час Євро-2012 зможе вмістити 68 000 глядачів, відповідає всім вимогам УЄФА і має статус «еліт». Багатофункціональний комплекс розмістив не лише ультрасучасну спортивну інфраструктуру, що включає два найбільші в Україні табло, а й ресторани, бари, заклади фаст-фуду. Трибуни стадіону захищені унікальним мембранним накриттям, здатним пропускати 12 відсотків світла.
Створені максимально комфортні умови і для журналістів. Нова прес-ложа «Олімпійського» розрахована на 1497 осіб, не рахуючи 366 місць для теле- і радіокоментаторів. А перші футбольні репортажі з оновленої арени розійдуться світом 11 листопада, коли збірна України у товариському матчі протистоятиме Німеччині.
 
На знімках: під час церемонії відкриття НСК «Олімпійський».
Фото Олександра КЛИМЕНКА.