На Придесенні в роки Великої Вітчизняної війни діяло найбільше в Україні загонів народних месників, які завдавали значних втрат гітлерівцям. Тож День партизанської слави та 70-та річниця початку партизанського руху в Україні для тисяч чернігівських родин — святе свято.

 

Віра Новодід стала партизанкою у 12 років.

— Батько пішов у загін розвідника Кузьми Гнідаша, — розповідає Віра Тимофіївна, з якою познайомилися на урочистостях у Щорсі. — Мама теж стала розвідницею. Аби не викликати в поліцаїв підозри, брали мене і сестричку із собою на завдання. Було дуже страшно. Я пам’ятаю, як у мене під час зустрічі з ворогами механічно викидалися ноги вперед. Коли в нас удома переховувалася розвідниця, то ми стежили за дорогою, щоби вчасно попередити про небезпеку. А потім нас викрили, і ми втекли, опинилися у лісі, серед розвідницької групи.

— У загін «За Батьківщину» я пішла у 16 років з Олишівки разом із батьком та мачухою, — каже Антоніна Степанівна Луценко. — Я варила їсти, прала одяг. Робила все, що старші загадували. Мала карабін і патрони, але не стріляла.

...На жаль, час невблаганний: уже лише близько 20 ветеранів партизанського руху залишились живими. Вони взяли участь в урочистому мітингу на центральній площі міста Щорса, куди приїхали делегації з районів, військові. До трибуни були підвезені на «УАЗиках» прапори партизанських загонів. Партизани, представники влади привітали всіх чернігівців зі святом учасників запеклого опору проти німецько-фашистських загарбників.

Святкування продовжилося у партизанському селі Єліне, яке спалив каральний загін гітлерівців.

— До нас у хату заходив Федоров із чотирма партизанами, — згадує Настасія Семенівна Бєлік. — Вони дуже промокли. То мама їм дала батьків одяг. Вони в нас переночували. Просохли.

— За те, що підтримували партизанів, село підпалили, а людей пригнали в Щорс, — свідчить Ольга Іванівна Дуба. — Я якось втекла. По людях ходила, просила їсти. А маму й інших дітей вивезли в Гомель і там розстріляли.

Голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко та ветерани взяли участь у відкритті Музею історії партизанського руху на Чернігівщині 1941—1943 років у Єліному, оглянули його експозиції.

Потім учасники урочистостей під’їхали в лісовий масив, де базувалося з’єднання Олексія Федорова. Тут відбулося відкриття другої черги Музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград», пам’ятника партизанам Великої Вітчизняної війни. Актори, учасники художньої самодіяльності відтворили образи колишніх народних месників у театральних сценах. Усі гості скуштували незабутнього партизанського кулешу.

Фото автора.

 

Колишні партизани разом із головою облдержадміністрації Володимиром Хоменком поблизу Меморіалу пам’яті в Єліному посадили ялинки.