Закарпатська делегація на чолі з головою облради Іваном Балогою на запрошення сенатора, колишнього гетьмана краю Височина Мілоша Вистричіла, відвідала Прагу, де провела зустріч з представниками сенату Чеської Республіки. Під час розмови насамперед ішлося про налагодження контактів, створення в сенаті клубу «Друзі Закарпаття» — групи лобістів інтересів Закарпатської області.

Саме із Височиною у нашого краю склалися надзвичайно тісні відносини. У 2007-му було встановлено партнерство між Закарпатською областю і краєм Височина Чеської Республіки. За рік сторони підписали угоду про співпрацю. Ці зв’язки набули не тільки організаційних форм, контактів у різних сферах суспільного життя, а й матеріального втілення. Чехи допомагають закарпатцям ремонтувати та реконструювати дитсадки, школи, медичні та культурні заклади. За попередні три роки на співпрацю з Закарпаттям із бюджету краю Височина через міжнародний благодійний фонд «ВіЗа» було виділено майже 15 мільйонів чеських крон. А нинішнього завдяки їхньому фінансуванню реалізується ще 10 спільних проектів, повідомили кореспондентові «Голосу України» в обласній раді.

Мілош Вистричіл констатував, що це партнерство варто би зробити більш потужним, залучивши Закарпатську область до європейських грантових проектів, у яких бере участь і Чеська Республіка. «Наш діалог треба посилювати, у цьому зацікавлений і сенат. У нас живе велика закарпатська громада — і це працелюбні люди, до них ставляться з повагою. Окрім того, маємо спільну історію, вже налагоджені партнерські зв’язки між містами-побратимами. Протягом півроку плануємо створити в чеському сенаті клуб «Друзі Закарпаття», який об’єднає однодумців, що прагнуть дружити з вашим чудовим краєм», — зауважив сенатор.

«Чехи зацікавлені співпрацювати у таких сферах, як освіта, захист довкілля, охорона культурної спадщини, розвиток та впровадження альтернативних джерел енергії. Також вони прагнуть обопільно розвивати туризм. Ми горді з того, що маємо в Європі таких щирих друзів, і це є прикладом реалізації успішної європейської політики», — резюмував Іван Балога.

Клуб «Друзі Закарпаття» чеські сенатори планують створити до кінця лютого 2012 року — саме тоді святкуватимуть п’ятиріччя налагодження співпраці між Закарпаттям та Височиною. З нагоди створення п’ятого за ліком сенатського клубу в парламенті Чехії відбудеться презентація Закарпатської області. Заплановано також підписання обопільного меморандуму.

На знімку: під час зустрічі у Празі (Іван Балога — у центрі).

Фото надане прес-службою облради.