Схоже, корупційні скандали в Херсонській облдержадміністрації, пов’язані зі зловживаннями високопосадовців та грубими порушеннями ними присяги державного службовця, останнім часом із винятку перетворюються на правило.

Щойно працівники міліції порушили кримінальну справу за фактами розкрадання значної суми грошей обласного бюджету. 4,5 мільйона гривень, призначених на фінансування газифікації віддалених населених пунктів, за сприянням чиновників одного з управлінь Херсонської ОДА примудрилися «перекачати» на рахунок підпільного конвертаційного центру в Києві, а потім перевести у готівку. Маємо й друге повідомлення на схожу тему: щодо начальника іншого управління особистим розпорядженням голови облдержадміністрації Миколи Костяка № 593 розпочато службове розслідування, оскільки, перебуваючи на державній службі, той одночасно залишався... директором дочірнього підприємства однієї зі столичних рекламних агенцій.

У свою чергу територіальне відділення Антимонопольного комітету України за зловживання антимонопольним становищем оштрафувало на 10 тисяч гривень керівників Державної екологічної інспекції Херсонщини та обласного управління Мінприроди України. Як повідомляє прес-служба територіального відділення АМКУ, ці відомства надавали підприємцям та установам платні послуги з розробки природоохоронних заходів і складання статистичних звітів. Послуги були однаковими, а тарифи на них — абсолютно різні. До того ж калькуляція їх вартості була дуже непереконливо обґрунтованою економічно.

На цьому похмурому тлі з «відтінками» махрового криміналу не надто дивують і чутки про можливу відставку чи перехід на іншу посаду за межами області голови Херсонської облдержадміністрації Миколи Костяка, що циркулюють серед місцевої еліти. Сам голова їх неодноразово спростовував, але херсонський бомонд однаково певен: диму без вогню у «Білому домі» (так у народі називають резиденцію регіональних можновладців) не буває. Адже незадоволення роботою обласних керівників стосовно вирішення деяких соціальних проблем, «кволістю» в сприянні створенню оптового сільськогосподарського ринку неодноразово висловлювали і в уряді України. А корупційні розбірки в коридорах провінційної влади ще більше знижують рівень довіри до неї.

 

Херсон.