У Дніпропетровському художньому музеї виявили картину Рембрандта. Ця новина вразила всіх кілька років тому. А цього року любителів мистецтва спіткало розчарування. Після експертизи київські фахівці винесли вердикт: це не Рембрандт. Але те, що «Жіночий портрет» належить пензлю художника західноєвропейської школи, сумнівів не викликає.

Уже не перший рік не тільки професійні мистецтвознавці, а й звичайні городяни, які цікавляться культурою, пильно стежать за долею цього шедевра. Прес-конференції для журналістів, диспути, поїздки, у тому числі й у далеке зарубіжжя, кілька виставок однієї картини... І все заради Нього — «Жіночого портрета», автором якого, судячи з напису в куточку твору «Rembrandt f. 1630», найімовірніше, є знаменитий голландець Рембрандт ван Рейн.

Про те, що для встановлення авторства картини необхідна ретельна та всебічна експертиза, говорили давно. Співробітники музею побували в Амстердамі, але голландці розмову про час проведення експертизи та її вартість зволіли відкласти на майбутнє. В Ермітажі експертиза коштувала б дешевше, ніж у Голландії, однак все одно на це доведеться витратити кілька десятків тисяч гривень, та ще й черги картині дочекатися треба...

— Колеги з Ермітажу порадили нам провести фізико-хімічну експертизу в одній з київських лабораторій, якій, на їхню думку, можна довіряти, — розповіла директор Дніпропетровського художнього музею Тетяна Шапаренко. — І ось нещодавно «Жіночий портрет» побував у Києві. Висновок фізико-технічної експертизи нас не порадував: аналіз хімічного складу фарб показав, що картина не належить пензлю Рембрандта. Однак ми сприймаємо цей висновок тільки як перший етап у дослідженні шедевра. А те, що він належить до західноєвропейської школи живопису, не викликає сумнівів. Перш ніж остаточно буде встановлено авторство картини, минуть ще щонайменше три лабораторні дослідження та мистецтвознавчі експертизи. Але нам хочеться, щоб це виявився саме Рембрандт!

Фото з сайта www.most-dnepr.info.