Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся із делегацією Палати представників парламенту Японії на чолі з Головою Виконавчої Ради Комітету з питань правил та управління Палати представників Тадамасою Кодайрою.

Учасники зустрічі обговорили широке коло питань, зокрема, щодо реалізації енергозберігаючих проектів, використання альтернативних джерел енергії, підвищення рівня енергетичної безпеки та співпраці у сільськогосподарській сфері, активізації міжпарламентських зв’язків.
Голова Верховної Ради України зазначив, що японський народ близький і рідний українцям не лише тому, що переживає подібні життєві виклики, а й своїми рисами характеру: життєлюбством, терпінням та делікатністю. Він також висловив сподівання, що візит японської парламентської делегації до нашої країни сприятиме виведенню співпраці обох країн на якісно новий рівень.
В. Литвин подякував японцям за участь у заходах, присвячених Чорнобильській проблемі.
У цьому контексті він висловився за те, щоб «Чорнобильська зона використовувалась як міжнародний полігон, міжнародна лабораторія для проведення досліджень, для моделювання ситуацій та напрацювання відповідних рекомендацій».
Представники Комітету з питань правил та управління Палати представників Парламенту Японії повідомили, що ознайомились із зоною відчуження Чорнобильської зони, та подякували українцям за підтримку і надану гуманітарну допомогу після землетрусу, який стався цього року поблизу Фукусіми. (Україна була однією з перших країн, яка запропонувала Японії допомогу для подолання наслідків землетрусу, цунамі та аварії на атомній електростанції «Фукусіма-1»).
Японські парламентарії висловили зацікавленість у подальшій співпраці з Україною у сфері ядерної енергетики, зокрема, питаннях безпеки та розробки альтернативних джерел енергії. Великий інтерес для них також становить постачання продукції сільського господарства та продуктів харчування з України до Японії.
Керівник українського парламенту зазначив, що важливою запорукою підтримки сталого політичного діалогу стало б проведення у Києві Третього засідання Українсько-японського комітету зі співробітництва на рівні міністрів закордонних справ та здійснення першого в історії двосторонніх відносин візиту Глави японського уряду до України. Також, на його думку, активізація міжпарламентських контактів на рівні комітетів та груп дружби сприятиме розвитку україно-японських відносин на всіх напрямах.
Японія є стратегічним партнером для України у промисловій, фінансовій, сільськогосподарській сферах, у галузі енергозберігаючих технологій, підкреслив В. Литвин. Тому, враховуючи стабільність внутрішньої економічної та політичної ситуації всередині України та відновлення активності японського бізнесу на міжнародній арені, економічна співпраця між двома країнами має всі передумови для подальшого розвитку.
Керівник українського парламенту позитивно оцінює перспективи реалізації енергозберігаючих проектів японськими компаніями, запровадження новітніх технологій та залучення інвестицій в агропромисловий сектор України. «Сподіваюсь і вірю, що співпраця набуде постійних рис, — наголосив він. — Україна багата природними ресурсами і людьми. Сьогодні той етап, коли потрібно навчитися жити цивілізовано, і ми над цим працюємо».
Представники Парламенту Японії передали запрошення Голові Верховної Ради України від Спікера Палати представників Парламенту Японії Такахіро Йокоміті відвідати Японію з офіційним візитом.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.