Одне з найбільших міст України ризикує втратити свій почесний статус. За останніми даними обласного управління статистики, усього 294 чоловіки дозволяють йому поки що називатися мільйонником.
Цікаво, що лише за один місяць мегаполіс втратив більше двох з половиною тисяч жителів. Якщо станом на перше липня в місті проживали 1 млн. 2 тис. 950 чоловік, то вже першого серпня — 1 млн. 294 чоловік. Причому в самому управлінні статистики кажуть, що рахують не корінне, а все населення. Тобто корінних дніпропетровців уже давно набагато менше. Цікаво, що дві третини тих, хто їде із Дніпропетровська, осідають все-таки в межах області.
Зрозуміло, свою роль у цій депопуляції відіграють погана екологія, низька якість питної води, високий рівень смертності, котра вже довгий час набагато перевищує рівень народжуваності. Але, мабуть, найголовніше — те, що одне з найбільших міст країни стає одним із найдорожчих і виявляється просто не по кишені більшості людей.
Розчарування в перспективах розвитку міста й країни жене людей і далі — за моря і океани. Серед країн, у які переважно їдуть дніпропетровці, лідирують Німеччина, Ізраїль і Росія. Причому на останню припадає максимальна частина еміграційного потоку.
Щоб якось пригальмувати процес, міська влада ще в лютому цього року планувала збільшити народонаселення Дніпропетровська за рахунок приєднання до нього прилеглих населених пунктів. Наприклад, пропонувалося включити в межі міста Підгородне, селища Ювілейне, Дослідне, Авіаторське й імені Шевченка. Але коли їхні жителі висловилися проти приєднання, питання зам’яли.
Чим загрожує Дніпропетровську втрата статусу мільйонника? Експерти в думках розходяться. Але всі згодні з тим, що це вдарить по престижу. Твердження ж, що це якось позначиться на економіці міста, на його інвестиційній привабливості, місцева влада відкидає, вважаючи, що Дніпропетровськ сьогодні на підйомі й для інвесторів привабливий як ніколи. А якщо тут доведуть до розуму дороги, побудують метро, то йому взагалі ціни не буде. І люди тоді сюди теж потягнуться...
Фото автора.