За інформацією вітчизняних медиків, в Україні налічується майже п’ять мільйонів осіб, хворих на виразкову хворобу, щороку реєструються десятки тисяч нових випадків захворювання. На жаль, тенденція до зростання кількості хворих зберігається. Незважаючи на багатий досвід у цій галузі медицини, велику кількість наукових досліджень, проблема ранньої діагностики та лікування виразкової хвороби залишається актуальною. І не лише її, а й інших захворювань внутрішніх органів. На допомогу приходять сучасні ендоскопічні технології. Про те, як їх застосовувати, йдеться у підручнику «Ендоскопія внутрішніх органів», створеному колективом вчених під керівництвом доктора медичних наук, професора кафедри онкології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика Олега Євтушенка. Рішенням Вченої ради Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського підручник висунуто на здобуття Державної премії в галузі науки і техніки 2011 року. Про актуальність цієї праці бесіда з одним з її авторів, доктором медичних наук, професором, член-кореспондентом НАМН України, ректором Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського Леонідом КОВАЛЬЧУКОМ (на знімку).

— Леоніде Якимовичу! Хто ввійшов до авторського колективу?

— Я б назвав цих людей віртуозами хірургічного мистецтва, котрі давно практикують в малоінвазивній та загальній хірургії, мають великий досвід в діагностичному та лікувальному процесах. Це доктор медичних наук, професор Національної академії післядипломної освіти Олег Іванович Євтушенко (підручник вийшов за його редакцією), доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАМН України, завідувач кафедри Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Михайло Петрович Захараш, доктор медичних наук, професор, директор Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова НАМН України, завідувач кафедри хірургії та трансплантології НМАПО імені П. Л. Шупика Юрій Володимирович Поляченко, директор Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Г. Яновського НАМН України, завідувач кафедри фтизіатрії і пульмонології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика МОЗ України Юрій Іванович Фещенко, доктор медичних наук, професор Тернопільського медичного університету Володимир Іванович Максимлюк і ваш покірний слуга. Ми намагалися дати відповіді на запитання, які хвилюють сьогодні багатьох лікарів-практиків: як підготувати пацієнта до обстеження, ендоскопічних хірургічних маніпуляцій, як знеболити, доглянути після операції.

— То підручник призначено для практикуючих лікарів?

— Він розрахований передусім на студентів старших курсів, лікарів-інтернів, сімейних лікарів, терапевтів, гастроентерологів, хірургів, онкологів, пульмонологів та лікарів інших спеціальностей, які в повсякденній практиці використовують ендоскопічні методи дослідження. Висвітлюючи проблеми застосування сучасної ендоскопії, автори прагнули врахувати найновіші наукові розробки в галузі ендоскопічної техніки та малоінвазивних технологій. Сучасний лікар має володіти методами ранньої діагностики, вміти виставити покази та протипокази до їх використання, інтерпретувати отримані дані. Підручник містить чотири розділи. У першому (загальному) висвітлено основні принципи будови ендоскопічного обладнання, догляду за ним. Другий розділ присвячено ендоскопічному дослідженню стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки, третій — обстеженню товстої кишки, четвертий — ендоскопії легенів. Усі розділи детально проілюстровано кольоровими фотознімками. Про підручник схвально відгукуються і студенти, і лікарі-практики.

— А що кажуть вчені?

— Можу процитувати кілька відгуків. На думку доктора медичних наук, заслуженого діяча науки і техніки України, завідувача кафедри Донецького національного медичного університету імені М. Горького П. Кондратенка, «видання цього підручника є актуальним і сприяє поліпшенню якості медичної допомоги, дає можливість студентам одержати кваліфіковану підготовку, підвищити фаховий рівень не лише лікарям-ендоскопістам, а й гастроентерологам, хірургам, проктологам, онкологам... Загалом монографія має велике практичне значення». А ось яку оцінку дав доктор медичних наук, професор, заслужений працівник вищої школи, академік НАМН України, лауреат Державних премій, завідувач кафедри Львівського національного медичного університету імені Д. Галицького М. Павловський: «Підручник легко читається. Виданий на 335 сторінках, він є новим, сучасним та необхідним виданням як для студентів, так і для лікарів усіх спеціальностей». Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри Вінницького національного медичного університету імені М. Пирогова В. Шапринський: «Підручник є актуальним та необхідним для лікарів-практиків сучасної системи охорони здоров’я. У ньому описано та проілюстровано не тільки основну патологію, а й рідкісні патологічні стани. Текстова частина підручника грамотно викладена державною мовою та легко сприймається». Усі вони вважають доцільним висунення підручника «Ендоскопія внутрішніх органів» на здобуття Державної премії в галузі науки і техніки 2011 року.

— Успіху у добрих починаннях!

Бесіду вела Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.