У рамках започаткованих в Інституті законодавства Верховної Ради України заходів, спрямованих на подальший розвиток законодавчого забезпечення реформування економіки, 28 вересня ц. р. відбувся «круглий стіл» на тему: «Набутки й проблеми програмування соціально-економічного розвитку економіки України».

Обговорено тенденції та пріоритети формування законодавства у сфері територіального та галузевого управління, питання, пов’язані із заповненням правових прогалин, що виникли в ході впровадження в Україні досвіду підготовки та реалізації масштабних довгострокових проектів економічного розвитку.

У роботі «круглого столу» взяли участь провідні вчені та спеціалісти у зазначеній сфері, працівники Апарату Верховної Ради України та центральних органів виконавчої влади, представники реального сектору економіки.

Відкриваючи засідання, директор Інституту законодавства, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко зазначив, що метою обговорення є актуалізація проблем у сфері програмування економіки та пошук шляхів їх розв’язання, привернувши увагу до базових законів у цій сфері та наявності у них певних прогалин та протиріч.

Модератор «круглого столу» — науковий консультант Інституту законодавства, д. е. н. Валерій Сергієнко підкреслив, що в сучасних умовах застосування програмно-цільового методу управління поставлені цілі не завжди збігаються з реалізованими.

Голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів д. е. н. Олександр Кендюхов проаналізував досвід Японії, США та Німеччини у галузі підготовки й реалізації масштабних довгострокових проектів економічного розвитку, забезпеченість цих процесів відповідним організаційним механізмом.

Розвиваючи дискусію, зав. відділом Інституту законодавства член-кор. НАН України Євген Бершеда привернув увагу до необхідності використання багаторічної вітчизняної та європейської практики визначення перспектив комплексного розвитку галузей економіки та регіонів, планування бюджетного забезпечення державних цільових програм.

На фрагментарність реалізації регіональних програм розвитку, як наслідок недоліків методології їх розробки, звернув увагу д. е. н. Андрій Кондрашихін. Проф. Всеволод Ніколаєв зосередив увагу на відсутності чіткого визначення цілей, термінів виконання, ресурсного забезпечення та професійної оцінки ефективності здійснюваних програм. На цих же питаннях зосередився президент Міжнародної фундації сприяння ринку Станіслав Соколенко, відмітивши необхідність спеціального проектування органів управління програмами.

Представник Мінекономрозвитку АР Крим Олена Дадашева поінформувала присутніх про досвід використання місцевими органами влади конкурсного відбору заходів у ході реалізації цільових програм економічного розвитку.

За словами директора Українського наукового центру інформаційних технологій к. т. н. Валерія Поліщука, ключовими питаннями є вибір засобів реалізації програми, проектне управління програмою як господарською системою, широке використання можливостей сучасного ІТ-менеджменту.

Ректора економіко-технологічного університету д. е. н. Аркадія Крушевського, який привернув увагу присутніх до проблеми підготовки кадрів з питань розробки і реалізації програм, підтримав директор Інституту Центральної Європи, народний депутат ІІ скл. д. ф. н. Тарас Кияк.

Наприкінці дискусії учасники висловили думку щодо утворення постійно діючого всеукраїнського «Відкритого семінару наукових досліджень: програми розвитку у регіонах України».