За вісім місяців цього року громадяни України всиновили 178 сиріт із Донецької області. Ще 97 малюків знайшли нову родину за кордоном. Це найвищі показники серед усіх регіонів України. Не в останню чергу вони досягнуті завдяки зусиллям громадськості. Найбільшим проектом, спрямованим на підтримку ідеї національного усиновлення та популяризації сімейних форм виховання, є проект «Сирітству — ні!». Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України», який реалізує цю програму, підбив підсумки річної діяльності.

«Насправді 2011 рік — не найуспішніший для національного всиновлення, і це визнають усі експерти, — розповіла керівник програми Дар’я Касьянова. — Перешкодою стала адміністративна реформа, яка почалася, але не закінчилася. Торік ліквідували Міністерство у справах сім’ї, молоді і спорту. По суті, ті органи, які повинні були займатися всиновленням, залишилися у «підвішеному» стані. Досі департамент із усиновлення і захисту прав дітей перебуває у стадії ліквідації. Тому ми чекаємо наради у Президента України наступного тижня, коли, імовірно, презентують нову службу у складі Міністерства соціальної політики. Також багато залежить від регіону, від того, як керівники областей і міст ставляться до цієї проблеми».

На створеному в рамках проекту Інтернет-порталі sіrotstvy.net знаходиться інформація про 14 тисяч дітей. Її поширення — це той максимум, що небайдужі люди можуть зробити для сиріт. Адже посередницькі послуги в усиновленні заборонені законом. Тому представники фонду знаходять різні форми роботи з аудиторією. Партнером проекту став футбольний клуб «Шахтар». Завдяки такій системній роботі протягом року 1659 дітей з усієї України знайшли батьків, а з початку роботи проекту — вже 2235 малюків.

«Співробітництво із футбольним клубом дуже важливе, оскільки ми розглядаємо його як локомотив у просуванні ідеї усиновлення, — зазначила Дар’я Касьянова. — Під час одного з футбольних матчів демонструвався ролик «Дитині потрібна родина». Одразу після гри зателефонувала жінка і сказала, що її чоловік побачив у ролику хлопчика та захотів його всиновити. Ми знайшли цю дитину, і сьогодні вона вже в родині».

Генеральний директор клубу Сергій Палкін задоволений результатами роботи із благодійним фондом: «Ми хочемо звернути увагу на проблему, в тому числі — через особистий приклад футболістів. Такі гравці, як Ян Лаштувка та Рустам Худжамов, котрі раніше виступали в «Шахтарі», самі показали досвід усиновлення дітей. Мені здається, у багатьох людей, які хотіли б зробити важливий крок, існують певні стереотипи. Вони заважають прийняти рішення, при тому, що бажання і потреба у сімей є. Ми надаємо фінансову та моральну підтримку дітям-сиротам. Але не зможемо замінити батьківську любов і ласку. Тому рік тому і прийняли серйозне та важливе рішення: зробити все, щоб у нашій країні було якомога менше дітей без батьків».

У клубі розповіли, що планують влаштувати товариський матч, де проти 11 гравців «Шахтаря» виступатимуть 111 дітей із дитбудинків та інтернатів. Крім того, «Шахтар» обіцяє спорудити дитячий будинок сімейного типу, де мешкатиме дружна родина. Щоправда, в якій саме області — поки секрет. Адже допомога фонду розповсюджується на всі регіони країни. Днями на стадіоні «Донбас Арена» приймали дружні колективи дитбудинків сімейного типу Кожухарових та Петрових із Криму. Діти є фанатами «гірників» і з захватом оглядали стадіон.

Наталія та Костянтин Петрови, які виховують дев’ятьох дітей (із них трьох — власних) — розповіли, що найбільші труднощі під час становлення дитбудинку викликало оформлення численних документів. А майбутнім батькам-вихователям радять обдумати рішення. «Потрібно відкинути емоції, бути готовим до труднощів, у тому числі психологічних, відвідати спеціальні курси», — вважає Костянтин Петров. Батько сімейства зізнався, що мріє про більш просторий будинок, де було би багато місця для малюків.

У фонді «Розвиток України» визнають: за нормами, процедура всиновлення повинна вкладатися у два місяці. Насправді цей процес набагато триваліший. «Коли всі папери батьками зібрані, їх передають до суду. Де справу розглядають і три місяці, і рік, — поділилася враженнями керівник проекту «Сирітству — ні!» — Торік була ситуація, коли усиновлювачі із Києва кілька разів приїздили до Макіївки, а засідання суду скасовувалися із різних причин. Одинадцятирічна дитина не розуміла, що відбувається, і говорила: «Вони передумали і просто бояться мені про це сказати». Це реальний стрес та жахлива ситуація, це — порушення прав дитини».

Фото автора.

Наталія та Костянтин Петрови разом із дітьми на «Донбас Арені».