Правоохоронці в камуфляжі оточили у вівторок адміністративну будівлю державного підприємства «Макіїввугілля» (Донецька обл.) Як розповіли у прес-службі підприємства, на час операції співробітникам апарату об’єднання заборонили виходити на перерву, а до будівлі нікого не пускали. У такому становищі колектив перебував кілька годин.
За інформацією прокуратури Донецької області, дії правоохоронців пов’язані із кримінальною справою за фактом незаконного списання вугілля структурними підрозділами «Макіїввугілля». 
У слідства виникла необхідність отримати низку оригіналів документів, які перебувають у державному підприємстві. «Необхідні папери співробітниками об’єднання були видані слідчому добровільно. Громадський порядок та нормальний режим роботи підприємства не порушено», — зазначили у прес-службі обласної прокуратури.
Минулого тижня лідери шахтарських профспілок Макіївки звернулися до Президента України, Прем’єр-міністра та Генерального прокурора, висловивши занепокоєння численними перевірками господарської діяльності підприємства та «звинуваченнями у великомасштабних розтратах, грубо зліпленими кримінальними справами проти низки керівників шахт». На думку профспілкових активістів, дії правоохоронних органів «створюють обстановку подальшого напруження в підрозділах «Макіїввугілля». У прокуратурі кажуть, що докладну інформацію по справі буде оприлюднено після завершення слідчих дій.
Вугільне об’єднання вже не вперше опиняється в центрі уваги «силовиків». У січні цього року поблизу офісу «Макіїввугілля» підірвали вибуховий пристрій, яким було пошкоджено будівлю. Другий такий вибух пролунав поблизу одного із торговельних центрів міста. Зловмисники вимагали понад 4 мільйони євро, погрожуючи підірвати інші будівлі в місті. У злочині звинуватили двох місцевих мешканців, яких суд засудив до 15 та 8 років ув’язнення. Із матеріалів справи випливає, що злочин не був пов’язаний із господарською діяльністю вугільного підприємства. Проте місцева преса жваво обговорювала той факт, що напередодні вибуху перевірку в «Макіїввугіллі» проводило контрольно-ревізійне управління і що ревізори виявили чималі порушення. Такі перевірки лідери профспілок об’єднання називали «упередженими» та вважали, що метою є «пошук компромату стосовно підприємства та його керівництва».
У червні цього року вибуховий пристрій підірвався в будинку, де мешкає генеральний директор вугільного об’єднання Станіслав Толчін. Жертв і потерпілих немає, вибухом пошкоджено фасад та вікна. За фактом інциденту було порушено кримінальну справу. А в липні «Макіїввугілля» знову потрапило на перші сторінки газет — через трагедію на шахті імені Бажанова, де обвалився копер і загинули люди. Родичі загиблих та працівники підприємства розповідали «Голосу України», що вже задовго до аварії з’явилися ознаки руйнування копра, однак керівництво шахти не відреагувало на такі сигнали. Пізніше експерти, які розслідували нещасний випадок, встановили: споруда не відповідала вимогам безпеки, а технічний персонал не вжив необхідних заходів. Показово, що під час поховання загиблих на цвинтарі селища Буроз серед присутніх не було ані директора шахти, ані генерального директора об’єднання.
Далися взнаки і корпоративні конфлікти «Макіїввугілля» із суміжниками, які надають транспортні послуги. Місцева преса висловлює припущення, що такі «війни» можуть бути пов’язані із перспективою приватизації вугільних підприємств. Профспілки переконані, що часті перевірки об’єднання також викликані боротьбою за контроль над холдингом. «Сьогодні «Макіїввугілля» є ласим шматком, і деякі люди хотіли б дестабілізувати тут ситуацію та взяти підприємство «голими руками», — сказав «Голосу України» голова регіональної організації Незалежної профспілки гірників України Анатолій Акімочкін. — Перевірки тривають не один день і проводяться частіше, ніж в інших об’єднаннях. А люди, які в цьому зацікавлені, перебувають у тіні і смикають за мотузочки».
  • Довідка

До складу державного підприємства «Макіїввугілля» входять дев’ять шахт та шахтоуправлінь, а також допоміжні підприємства, пансіонат на Азовському морі та чотири дитячі оздоровчі центри.

Фото Вікторії СЕНГЕТОВСЬКОЇ.