Футбол. Позавчора на динамівській базі у Кончі-Заспі тренер збірної України Олег Блохін (на знімку) мав традиційне спілкування з представниками ЗМІ. Розмова велася про підготовку до контрольних матчів зі збірними Болгарії (7 жовтня у Києві) та Естонії (11 жовтня в Таллінні).

Спершу Олег Володимирович повідомив, що у Вороніна температура і він на постільному режимі. Не виключено, що Андрій не гратиме. Є проблеми зі здоров’ям і у Девича.

— Чому ви додатково запросили саме Селіна та Гармаша?

— А де ще їх перевіряти? Для цього й існують контрольні зустрічі.

— Що можете сказати про найближчого суперника, збірну Болгарії?

— У цій команді відбулися серйозні зміни — прийшов новий тренер і привів із собою шістьох гравців молодіжної команди. Шансів вийти з групи у болгар немає. Тому, думаю, нам протистоятиме експериментальний склад. А от для нас важливий результат — скільки вже можна програвати?! Хоча і нам важливо визначитися зі складом.

— Чи можете назвати цю команду найслабкішою з усіх суперників, з якими зустрічалися ваші підопічні?

— До речі, болгари мають кращий рейтинг, ніж ми. Якщо зіграємо з ними як Уругваєм, все буде добре.

— З такою командою, в якої мотивацій обмаль, либонь, грати складніше?

— Проблеми суперника нас обходять. Нас хвилює насамперед якість гри наших футболістів.

— Чи є шанс у Чигринського зіграти у п’ятницю?

— Дмитро готовий, але йому бракує ігрової практики. Тому ще дивитимемося.

— Запрошення Селіна — свідчення того, що триває пошук лівого оборонця?

— Згадаймо про Бутка, котрий скористався наданим йому шансом. Селін хоч і не найкращим чином діяв на молодіжному чемпіонаті Європи нинішнього року, але добре грає за «Ворсклу».

— Роз’ясніть, будь ласка, ситуацію з Романом Нойштедтером?

— Поки щось конкретне сказати не можу. Його батько прилітав до Києва, сказав, що в Романа немає українського паспорта. Якщо зроблять йому документи, то залучатимемо його. Адже Нойштедтер успішно виступає в німецькій Бундеслізі. Він молодий, йому 23 роки.

— Маєте у розпорядженні трьох воротарів. Можливо, вже вирішили, хто гратиме з болгарами?

— Так, рішення прийняте. Скажу, що Рибка точно зіграє один матч. Він є основним воротарем «Шахтаря», грає добре і заслужив свій шанс.

— Чим вас підкупив Гармаш, що викликали його до збірної?

— Бачу в ньому перспективу. Взагалі ми маємо вливати нові сили. Тимощук, Ротань, Гай підходять вже до певної межі. А на зміну в нас є тільки Степаненко та Гармаш. У Гармаша є одна, відома всім, проблема. Розмовляв з ним на цю тему. Якщо він зрозуміє, про що ми говорили, тоді заграє в дуже гарний футбол, буде добре насамперед для нього. Але, якщо «заробляти» жовті картки на перших хвилинах зустрічей або посилати суддю подалі, то можна й узагалі закінчити з футболом. Хоча за рівнем ігрового мислення він мені імпонує.

— Чому ви, а не клубні тренери виховуєте гравців?

— Запитаєте про це в них. Однак я, як тренер збірної, повинен донести до футболістів свої думки. У клубні справи я не втручаюся. Гармашеві просто треба все це перерости.

— А з Хачериді спілкувалися?

— Ні. Але дуже хотів би поговорити з Євгеном. З ним ситуація своєрідна: якщо він встав з потрібної ноги, то й грає добре. Отже, не все від тренера залежить.

— Оцініть дії українських гравців в останніх єврокубкових матчах.

— «Металіст» я взагалі не обговорюватиму, бо у складі цієї команди лише два українці. «Ворскла» мені сподобалася як у першому таймі матчу з «Динамо», так і в другому таймі зустрічі із «Ганновером». Там у нас є хлопці на прикметі. У «Шахтаря» що обговорювати? Там все відомо. Ви й так знаєте, кого ми запрошуємо, кого перевіряємо.

«Шахтар» мав вигравати, «Ворскла» не повинна була програвати. «Металіст» у першому таймі матчу з АЗ зіграв не дуже, але після перерви вирівняв ситуацію і діяв добре. Найгірше враження справило «Динамо». Не знаю, чому так сталося. Але навіть за таких умов у кінці поєдинку кияни мали виривати перемогу.

Кандидати до збірної в цих командах виглядали по-різному. Особливо динамівці. Хтось грав більше, хтось — менше. Для мене головне, щоб вони грали. Інакше складається абсурдна ситуація: у клубах гравці сидять у запасі, але викликаються до збірної, і виходить, що національна команда готує гравців для клубів.

— Безуса не хотіли б викликати?

— Я вже казав, що у Полтаві є футболісти, за якими ми слідкуємо. Може, й Безуса викличемо.

— Чи достатній рівень чемпіонату України для того, щоб виявити кандидатів до збірної?

— Як на мене, достатній. Але з другого боку, рівень ряду команд не відповідає рівневі Прем’єр-ліги. Тому основа національної команди складатиметься виключно з представників провідних колективів. Не раз уже казав: хотів би, щоб у наших клубах грало більше українців. В іншому разі складно визначити, хто краще готовий.

— Чому б вам усією командою не сходити на відкриття НСК «Олімпійський»?

— Поки що нас ніхто туди не запрошував.

— А, може, готують для збірної особливу роль на святі відкриття столичного стадіону?

— Щоб я замість Шакіри заспівав?..

— А якщо серйозно, чи раді, що збірна вже скоро повернеться на оновлений НСК «Олімпійський»?

— Немає слів, маємо стадіон-красень. Це дуже приємно. Сподіваюся, що вболівальники залюбки йтимуть на нього. Адже без заповнених трибун і грати нецікаво.

— Це вже остаточно вирішено, що база збірної України на Євро буде в Києві?

— Так. Але, можливо, пізніше ми переберемося у Донецьк.

Фото Павла КУБАНОВА.

Збірна починає роботу.