Кажуть, при народженні дитини Бог посилає знак: ким вона стане. Олександр Вознюк, студент четвертого курсу Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, народився в співучій родині 1 жовтня, на Міжнародний день музики. Це й стало перстом долі. Сашко змалку любив співати, у школі без нього не обходилося жодного концерту. Перемагав у дитячих пісенних конкурсах. Якось вийшов у фінал «Караоке на майдані». Закінчив музичну школу по класу тромбона. А коли грав на «Ямасі», дідусь казав: «Як будеш співати — будуть із тебе люди. А як тільки гратимеш — то ні».

Хлопець із Криничан Дунаєвецького району подав документи до Кам’янець-Подільського університету на спеціальність «Музичне мистецтво», де готують учителів музики та співу. Мріє про сценічне мистецтво, наполегливо працює над собою, його вабить академічний спів, він марить оперою. «Тільки в академічній манері,— каже його викладач, професор Майя Печенюк, — можна розкрити всю красу дарованого Богом голосу. Але академічний спів неможливий без певної підготовки. У Олександра є всі дані для того, щоб згодом співати на оперній сцені. Гарний тембр, рідкісне забарвлення голосу, сила його звучання, широкий діапазон, такого не зустрічала відтоді, як займаюся зі студентами вокалом, а це вже не одне десятиліття. Результат прийде лише з працею».

...Отож, Сашко взявся виконувати дідів заповіт. Пощастило йому і з наставником. Нині Олександру лише двадцять років, а завдяки Майї Антонівні, що намагається залучати вихованця до активної участі в різних конкурсах, він уже має неабиякі досягнення.

Лише в цьому році став лауреатом трьох співочих змагань — всеукраїнського конкурсу студентів-вокалістів імені Ірини Маланюк (ІІІ премія, Івано-Франківськ); музичного «Солоспів-2011» у рамках Міжнародного кінофестивалю «Кінолітопис-2011 (ІІІ премія, Київ), Міжнародного конкурсу українсько-польського мистецтва (І премія, Біла Церква).

Кам’янець-Подільський, де жили, навчалися й працювали відомі всьому світу співачки Лідія Ліпковська, Зінаїда Рибчинська, композитори Микола Леонтович, Владислав Заремба, піаніст Лео Сирота та багато інших, надихає юнака на творчі здобутки.

Почувши про те, що велика співачка сучасності Монтсеррат Кабальє влаштовує конкурси та майстер-класи для молодих талантів, Сашко загорівся: от би поїхати в Іспанію! І став одним із 992 учасників відбору. До самого конкурсу допустили 363. Олександр Вознюк опинився у списку щасливців. У дорогу вирушив разом із наставником, Майєю Антонівною Печенюк. Сашко був чи не наймолодшим на цьому змаганні голосів у Сарагосі. Монтсеррат Кабальє проводить конкурси та дає безкоштовні майстер-класи відібраним нею початківцям. З України прибуло всього четверо молодих співаків, троє з них студенти музичної академії імені Чайковського. Усі учасники — студенти музичних академій, навіть солісти відомих музично-драматичних театрів, філармоній зі різних куточків світу. Треба було підготувати шість арій, три з них — із опер Пуччіні.

«Дуже приємно було працювати з концертмейстерами, — розповідає Олександр. — Вразили величні зали, розкішні, з чудовою акустикою, в такому залі я вперше почув себе». Монтсеррат уже 78 років, але вона енергійна, привітна до кожного. Лірико-драматичний тенор українського хлопця сподобався їй, співачка сказала: «Твоя доля — у твоїх руках».

Із Сарагоси Сашко привіз зміцнілу мрію стати оперним співаком, а ще сертифікат про проходження майстер-класу, який йому вручила Монтсеррат (на знімку вгорі).

Фото автора.