Донецький міський будинок працівників культури, яким багато років керує досвідчена Майя Калініченко, відкрив новий сезон у літературній вітальні. Попереду — чимало цікавих зустрічей із творчими особистостями. А першим гостем у новому сезоні став донецький письменник і журналіст Павло Кущ (на знімку ліворуч), автор збірок гуморесок та творів для дітей: «Далі буде», «Ревин хутір», «Комарські острови», «Вогняна земля», «Вечори на хуторі без «Тропіканки», «Нові пригоди Анжеліки», «КотоВасія». Цього року вийшли ще дві книжки: дитяча повість «Нявмуар-р-ри» та збірка гуморесок і фейлетонів «Братани по розуму». Познайомитися із творчим доробком літератора відвідувачі Будинку культури могли завдяки спеціально організованій виставці.

Організатори вечора дали йому назву за одним з оповідань Павла Куща — «Міцний горішок». Автор працює в жанрах, незаслужено обділених увагою більшості сучасних майстрів пера — пише повісті для дітей середнього шкільного віку та фейлетони, які відбивають життя у всіх його проявах. Творчі здобутки письменника вже оцінили на обласному та загальноукраїнському рівні: він має дипломи лауреата Всеукраїнського конкурсу дитячої та юнацької книги «Золотий лелека», конкурсу політичної сатири «Золота ратиця», обласних конкурсів «Преса і книга Донбасу» та інших. Часто проводить зустрічі в школах, бібліотеках, спілкується із талановитою молоддю.

Зі сцени Будинку працівників культури пролунали твори письменника у виконанні народного артиста України Віталія Аверченка, декламаторів Людмили Шмарікової та Віктора Самойленка. Приємно вразили вихованці дитячого театру «О!» обласного Палацу дитячої та юнацької творчості (керівник і режисер — Людмила Васіна). Школярі Антон Вараксін, Каріна Алітіна, Маша Морозова і Таня Васютіна щиро та емоційно зіграли уривки з дитячих повістей письменника. Добре слово про колегу сказали головний редактор літературного журналу «Донбас» Віктор Логачов, головний редактор обласної газети «Донеччина» Ігор Зоц, художник Микола Капуста, письменники Іван Мельниченко, Анатолій Наумов, Іван Білий, Світлана Заготова та інші.

Завдяки цікавим гостям та учасникам вечір у літературній вітальні перетворився на синтез жанрів і культур. Сучасні літератори не можуть похвалитися великими тиражами книжок, а готові рукописи роками чекають на видання.

Тому «живе» спілкування із письменником — гарна можливість для читачів доторкнутися до літературного процесу, обмінятися думками та враженнями. І дістатися до зернятка істини, схованого в «міцному горішку».

Вл. інф.

Фото Миколи Капусти.