Під час Міжнародного мистецького конкурсу «Українська витинанка» у місті Могилів-Подільський на Вінниччині відкрили пам’ятник витинанці.

В його основі — образ майстрині, яка навчила людей прикрашати життя виробами з витинанки. Вгорі скульптурного зображення — дві горлиці. Є тут і зображення півня, що своїм криком відганяє злих духів і будить людей до роботи. Звичайно, не обійшлося без фрагментів витинанок.

— Наш край споконвіку славиться витинанками, — каже директор Могилів-Подільського центру народної творчості, майстер витинанки Оксана Городинська. — Їх робили уже тоді, коли ще не було паперу. Для цього брали шкуру тварин. От і вирішили залишити на згадку потомкам таку скульптурну композицію, увічнити пам’ять майстрів цього дещо незвичного, але поширеного у різних кінцях світу виду народного мистецтва.

Митці майже зі всіх регіонів України, Прибалтики, Білорусі, Молдови, а також з Санкт-Петербурга, Москви і навіть Новосибірська побували на святі. Таке широке представництво свідчить про значну популярність витинанки.

Обмін досвідом відбувався під час майстер-класів, майстри взяли участь у науково-практичній конференції. Протягом двох днів, поки тривало свято, на центральній площі міста працювало «містечко майстрів», де всі охочі змогли освоїти ази мистецтва витинанки.

 

Вінницька область.