Україна і В’єтнам мають реальні можливості для досягнення значно більших результатів у всебічній співпраці і партнерстві. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Прем’єр-міністром Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєн Тан Зунгом (на знімку) у середу, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

На початку зустрічі В. Литвин підкреслив, що В’єтнам традиційно посідає особливе місце серед партнерів України в регіоні Південно-Східної Азії. «Це завдяки і багаторічному досвіду розвитку тісних політичних, економічних і культурних зв’язків між нашими країнами, і значному наявному потенціалу розвитку співпраці у всіх сферах», — сказав він, додавши, що зміг переконатися у цьому під час офіційного візиту української парламентської делегації до Соціалістичної Республіки В’єтнам у грудні минулого року. В. Литвин наголосив, що важливою подією в наших двосторонніх відносинах був візит Президента України В. Януковича до В’єтнаму. «Ми надаємо вашому візиту в Україну дуже великого значення», — зазначив керівник українського парламенту.

Прем’єр-міністр Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєн Тан Зунг висловив задоволення можливістю побувати в Україні й підкреслив, що «мета його візиту — подальше обговорення і реалізація договорів в інвестиційній, економічній та інших сферах». «Ми вважаємо, що досягнуті на сьогодні результати не відповідають наявному потенціалу», — зазначив він.

Сторони висловили впевненість, що Україна і В’єтнам мають широкі можливості для реалізації спільних проектів в енергетиці, машинобудуванні, авіа- і суднобудуванні, сільському господарстві, торговельно-економічній і гуманітарній сферах. Водночас В. Литвин висловив сподівання, що на спільних засіданнях Міжурядової комісії буде напрацьовано конкретні пропозиції щодо співпраці в цих напрямах, а український парламент надасть законодавчу підтримку цьому співробітництву. «Засідання Міжурядової комісії дадуть змогу намітити чіткий план нашої роботи», — зазначив В. Литвин, підкресливши важливу роль парламентів України і Соціалістичної Республіки В’єтнам у підтримці на необхідному рівні політичного діалогу між двома країнами. Він виступив з ініціативою запровадити обмін студентами, «і хоча б за окремими напрямами здійснювати підготовку спеціалістів».

Сторони також висловилися за розвиток україно-в’єтнамських взаємин у питаннях зовнішньої політики, зокрема щодо взаємної підтримки у міжнародних організаціях.

Голова Верховної Ради України привітав Прем’єр-міністра Соціалістичної Республіки В’єтнам із переобранням на високу державну посаду в липні нинішнього року і передав запрошення Голові Національних Зборів Соціалістичної Республіки В’єтнам відвідати Україну у зручний для нього час.