Голова Верховної Ради України Володимир Литвин та Президент Національної Ради Республіки Австрія Барбара Праммер, яка прибула в Україну на чолі офіційної делегації австрійського парламенту, вчора відвідали Національну бібліотеку України імені В. Вернадського.

В. Литвин і Б. Праммер ознайомилися з роботою Австрійської бібліотеки, яка була заснована при Національній бібліотеці України імені В. Вернадського в 1992 році та містить універсальну книжкову колекцію німецькою мовою. З дня свого відкриття Австрійська бібліотека виконує роль культурного центру в Києві.

Перебуваючи в Національній бібліотеці України, керівники парламентів України та Австрії також взяли участь в урочистому відкритті книжково-інформаційної виставки «Україна—Австрія: культурні взаємодії». «Переглядаючи цю експозицію, ще раз утверджуєшся в тій думці, що культура — це те, що найбільше єднає, найбільше зближує і водночас дає змогу мати кожному народу своє неповторне обличчя», — наголосив В. Литвин, виступаючи перед учасниками урочистостей. Адже поєднання культур, на його переконання, забезпечує розвиток світу в його багатоманітності.

Голова Верховної Ради подякував колективу бібліотеки за організацію виставки та висловив пропозицію «зробити такі виставки по кожній з 27 країн Європейського Союзу», запросивши на них українських політиків та представників Євросоюзу. «Тоді втратила б свій сенс дискусія з приводу зовнішньополітичного вибору України, оскільки очевидним став би той факт, що Україна — європейська держава», — підкреслив В. Литвин. За його словами, Україна — це країна недорозвиненої демократії, і осмислення її традицій, її культурних надбань дає нам можливість говорити про те, що наша держава розвивалася в загальному річищі європейських процесів.

В. Литвин зауважив, що під час вчорашнього спілкування з пані Праммер було обговорено прогнози експертів відносно того, що незабаром друкована книжка вийде з обігу. 

Керівник українського парламенту відзначив як великий позитив наявність у програмі офіційного візиту в Україну Президента Національної Ради Республіки Австрія відвідання Національної бібліотеки України імені В. Вернадського. 

Прес-секретар Голови Верховної Ради.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Президент Національної Ради Республіки Австрія Барбара Праммер та генеральний директор Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського Олексій Онищенко під час відкриття україно-австрійської виставки.