Про це під час прес-конференції заявив народний депутат Владислав Лук`янов (Партія регіонів).
«Він відновлюється за рахунок збільшення прибутків населення, що позначається на зростанні депозитів. А обсяг продажу товарів тривалого користування, закупівля імпортерами автотранспорту і продаж кінцевому покупцеві автомобілів вийшли на докризовий рівень», — сказав парламентарій.
На його думку, споживча поведінка населення істотно змінилася в період кризи, однак зараз почали відновлюватися видатки, люди знову стали брати кредити.
Народний обранець також вважає, що зростання частки енергоносіїв у структурі імпорту створює ризики для виконання бюджету. Це передусім спричинено підвищенням ціни на газ. Тому є певні ризики для виконання показників зростання економіки, закладених у проекті держбюджету на наступний рік.
Парламентарій також зазначив, що в проекті держбюджету на 2012 рік передбачені значні кошти на рекапіталізацію НАК «Нафтогаз України», однак тут можливе досягнення економії під час домовленостей з Російською Федерацією або в результаті природного зниження ціни на газ.
Водночас народний депутат Павло Жебрівський («НУ—НС») висловив побоювання щодо слабкого внутрішнього попиту. Адже в бюджеті передбачено незначне (приблизно 6%) зростання реальної заробітної плати.
Крім того він наголосив, що відсутність успіху в переговорах з Міжнародним валютним фондом може призвести до загрози девальвації гривні. «Безумовно, якщо не вийдемо на зовнішні ринки й, у першу чергу, не домовимося із МВФ, у нас будуть проблеми з курсом гривні», — сказав парламентарій.
Народний депутат додав, що для досягнення домовленостей із МВФ необхідно виконати чітку вимогу цієї організації про підвищення тарифів на газ для населення, але «цього не хоче робити уряд, бо є ризики щодо виборів». «Якщо не домовимося із МВФ, будуть проблеми із запозиченнями в інших фінансових інститутах», — відзначив П. Жебрівський. При цьому, за його словами, сам факт зростання запозичень залишається для України серйозною проблемою.