На стадіоні селища Середнє під Ужгородом відбулися змагання кінологічних команд митних органів України. Насамперед до членів команд та гостей звернувся голова Державної митної служби Ігор Калетник.

Він відзначив вагомий внесок кінологічних дружин у протидію незаконному переміщенню через кордон наркотиків, зброї, вибухових речовин тощо. Так, за останні шість років чотирилапі помічники більш як у 400 випадках допомогли митникам виявити наркотики. Зокрема, 170 кг героїну, 240 кг марихуани, 40 кг макової соломки... А сформувалася ця начебто допоміжна ланка помічників уже далекого 1992 року на базі Одеської митниці. Торік кінологічний центр перевели до міста Хмельницького. Тоді було 99, а сьогодні — 229 кінологічних команд. Зважаючи на їхню виняткову користь, до кінця наступного року заплановано довести чисельність до півтисячі. До речі, щорічні витрати на собаку великих порід становлять шість тисяч гривень, а малої — до чотирьох.

У змаганнях взяли участь понад 120 службових собак. Глядачам, яких було близько тисячі, кінологічні команди продемонстрували високий вишкіл із пошуку наркотиків, зброї, вибухових речовин та тютюнових виробів. Також було сконцентровано увагу на вмінні чітко виконувати різні команди, ходити зі своїми господарями у строю, долати перешкоди. Згорток із кокаїном серед п’яти валіз п’ятирічний лабрадор Лорна знайшла за тринадцять секунд. На Львівській митниці собака працює чотири роки і вміє безпомилково виявляти будь-які наркотики. В підсумку журі присудило перше місце кінологічній команді Львівської митниці. Друге і третє вибороли команди Сумської та Чопської митниць.

Василь НИТКА, Вікторія СЕНГЕТОВСЬКА.

На знімку: досвідчений собака миттєво знаходить захований у циліндрі наркотик.

Фото Вікторії Сенгетовської.