Генеральний директор «Луганського енергетичного об’єднання» Олексій Беспалов не виключає, що насосні станції «Луганськводи» можуть бути знову від’єднані й окремі райони залишаться без водопостачання. Причиною від’єднання енергопостачання передусім є 270 мільйонів гривень, які підприємство «Луганськвода» завинило «ЛЕО».
Левова частина боргів накопичена через тарифну різницю, компенсувати яку, на думку водників, має держава. Як пояснює керівник компанії «Луганськвода» Сергій Махуренко, у тарифі на воду закладено ціну електроенергії в 44 копійки, у той час як її реальна вартість становить 93 копійки. Тобто, подорожчання перевищує 100%. «Луганськвода», як концесіонер, вкладає гроші в придбання енергозберігаючого устаткування, що дає реальне зниження рівня енергоспоживання, купує техніку, проводить ремонти тощо. Концесійний договір не передбачає погашення різниці в тарифі. Махуренко вважає, що ТОВ «Луганськвода» має одержувати компенсації з державного бюджету за так звану «магістральну складову», і тоді зниження тарифів на воду для населення області можливе.
— 70 відсотків наших витрат — це перекидання води, 52 відсотки — електроенергія. Рішення про компенсацію з держбюджету давно назріло, усі розуміють, що це навантаження на споживачів Луганської області, тобто на населення. Проведення таких заходів дасть змогу нашому підприємству вийти на середньоукраїнські ціни, — вважає Сергій Махуренко. — Харківська, Херсонська, Миколаївська, частково Запорізька області та Крим одержують воду по каналах (її транспортує держава), купуючи її по 50 копійок за кубометр. А Луганська, Донецька, Кіровоградська, Дніпропетровська, частково Запорізька області добувають і транспортують воду самі, і все це закладається в тариф для населення. Тож давайте вирівняємо цю ситуацію у державі!
Олексій Беспалов у свою чергу підтверджує, що у разі компенсації тарифної різниці з бюджету «ЛЕО» припинить від’єднання енергопостачання насосних станцій «Луганськводи».