Сьогодні ми продовжуємо розгляд новацій пенсійного законодавства, які роз’яснює завідувач відділу пенсійного забезпечення апарату Федерації профспілок України Володимир Максимчук (початок в «Голосі України» № 183 за 1 жовтня 2011 року).

Особливості виходу на пенсію жінок

До статті 26 Закону України       «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» внесено зміни, за якими пенсійний вік для жінок підвищується до 60 років. При цьому він збільшуватиметься поступово — на 6 місяців кожні півроку, починаючи з 1 жовтня 2011 року (а не кожного року, як про це часто повідомляють засоби масової інформації). Наприклад, починаючи з 1 жовтня 2011 року, право на пенсію за віком мають жінки при досягненні 55 років і 6 місяців. З 1 квітня 2012 року (а не з 1 жовтня 2012 року) пенсія жінкам призначатиметься уже при досягненні 56 років і т. д.

У період до 1 січня 2015 року жінки можуть вийти на пенсію, як і раніше, — при досягненні 55 років, але за двох умов: наявності страхового стажу не менше 30 років і після звільнення з роботи (підстава звільнення не має значення). Але у цьому випадку розмір їх пенсії, обчислений відповідно до закону (розмір пенсії, визначений з урахуванням мінімального розміру пенсії та з підвищенням за понаднормовий стаж), зменшуватиметься на 0,5 % за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Зменшення розміру пенсії за віком застосовуватиметься протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду.

 

Якщо після призначення дострокової пенсії (до досягнення встановленого пенсійного віку) жінка працевлаштується, виплата дострокової пенсії на час роботи буде припинена. У цьому випадку після досягнення встановленого законом віку, відсоток, на який зменшено розмір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за період роботи після дострокового виходу на пенсію. Відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, також може бути переглянуто з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, якщо особа після досягнення віку продовжує працювати і відмовилася від отримання пенсії.

Наприклад: якщо пенсію призначено в 55 років, а через три місяці жінка влаштовується на роботу, то виплату пенсії буде припинено до досягнення її пенсійного віку. Тобто якщо за законом має йти у 56 років, то до 56 років. І коли їй виповниться 56 років, розмір пенсії буде переглянуто з урахуванням того, що вона ще пропрацювала ці дев’ять місяців. Однак законом передбачено можливість допрацювати ці три місяці після досягнення 56 років без отримання пенсії і таким чином вирівняти розмір пенсії, щоб він розраховувався без зменшення.

Чи підвищується пенсійний вік для жінок, які мають право на пенсію на пільгових умовах, наприклад, за списками № 1 чи № 2?

Підвищення пенсійного віку не стосується пенсій за віком на пільгових умовах працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, та за вислугу років, оскільки в статтях 13, 14 та 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (згідно з якими нині призначаються зазначені пенсії) чітко зазначено конкретний пенсійний вік кожної категорії працівників, які користуються правом на пенсію на пільгових умовах та за вислугу років. Тобто і далі, при наявності необхідного страхового і пільгового стажу, пенсія за віком, наприклад, за списком № 1, призначатиметься при досягненні чоловіками 50 і жінками 45 років, за списком № 2 — при досягненні чоловіками 55 та жінками 50 років.

Також збережено раніше існуючий пенсійний вік і для деяких категорій громадян, які мають право виходити на пенсію раніше. Наприклад: жінки, які народили п’ятьох або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років і за наявності не менше 15 років страхового стажу. Не змінюється пенсійний вік для інвалідів по зору І групи — сліпих та інвалідів з дитинства І групи, які мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 50 років, жінками — 40 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу у чоловіків і не менше 10 років страхового стажу у жінок.

Особи, хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути), диспропорційні карлики мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 45 років, жінками — 40 років і за наявності у чоловіків не менше 20 років страхового стажу, а у жінок не менше 15 років страхового стажу.

Зміни при призначенні пенсій за спеціальними законами

З 1 жовтня 2011 року вносяться також зміни і при призначенні пенсій за спеціальними законами (держслужбовці, наукові працівники та інші). Насамперед потрібно зазначити, що для всіх пенсій передбачено встановлення максимального розміру, який (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, що втратили працездатність. Ця норма поширюється лише на нових пенсіонерів.

Щодо інших питань, то, наприклад, для призначення пенсій за спеціальними законами для державних службовців, наукових працівників, народним депутатам України поступово підвищується пенсійний вік для чоловіків до 62 років, починаючи з 1 січня 2013 року на 6 місяців кожного року. Жінкам пенсія призначатиметься при досягненні пенсійного віку, необхідного для призначення пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Збільшується для них тривалість загального страхового стажу, необхідного для призначення пенсій до 35 років для чоловіків і 30 років — для жінок. Щодо необхідного стажу державної служби та наукового стажу для наукових працівників, то він залишається попереднім.

Пенсія державним службовцям, науковим працівникам, народним депутатам призначатиметься лише в розмірі 80% суми їх заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески.

Пенсія для державних службовців, наукових працівників, народних депутатів України, призначена за відповідними законами («Про державну службу», «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність») в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії згідно з цими законами, виплачуватиметься у розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а після звільнення з таких посад — у розмірі, обчисленому згідно зі спеціальними законами. Зазначений порядок виплати пенсії не поширюється на пенсіонерів, яким призначена пенсія та які влаштувалися на роботу до набрання чинності цим законом.

Для прокурорів і слідчих, військовослужбовців поступово збільшується тривалість вислуги на 5 років, пенсія призначатиметься в розмірі 80 % заробітку, працюючим пенсіонерам пенсія виплачуватиметься в такому порядку, як і державним службовцям чи науковим працівникам. Підвищення пенсійного віку, призначення пенсій у розмірі лише 80 % заробітку та зазначений вище порядок виплати працюючим пенсіонерам передбачено також і для суддів.

Для отримання державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» поступово підвищується вік для жінок з 58 до 63 років, щорічно збільшуючись на 6 місяців кожні півроку, починаючи з 1 жовтня 2011 року. Таким чином як чоловікам, так і жінкам соціальна допомога надаватиметься після досягнення 63 років.

Збільшення максимального розміру бази нарахування єдиного внеску

Зростає з 15 прожиткових мінімумів для працездатної особи до 17. Це плюс для тих, хто отримує зарплату на рівні 17 прожиткових мінімумів для працездатної особи. За рахунок збільшення цієї суми у них буде більший коефіцієнт заробітку. Але відчутно при підрахунку пенсії це буде за декілька років. При цьому не варто забувати про встановлену верхню межу розміру пенсії — не більше 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (з 1 жовтня — 784 грн.). Тобто максимальний розмір пенсії становитиме 7840 грн.