Як повідомили в Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, в органах внутрішніх справ уже розпочались як кадрові, так і базові зміни.
Триває процес ліквідації підрозділів у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб. Остаточно питання буде вирішено після прийняття відповідного закону.
Невід’ємною складовою реформування є також реорганізація вищих навчальних закладів, зокрема Донецького юридичного інституту. Також ліквідовано п’ять юридичних інститутів.
Суттєво реформують підрозділи Державтоінспекції. Стаціонарні пости обладнають усім необхідним для надання невідкладної допомоги громадянам. На рівні міністерства створено Департамент кримінальної міліції, в межах якого об’єднано підрозділи карного розшуку, Державної служби боротьби з економічною злочинністю, боротьби з незаконним обігом наркотиків, з кіберзлочинністю і торгівлею людьми, оперативної служби та оперативно-технічних заходів.
Удосконалюється нормативно-правова база діяльності органів внутрішніх справ. Нині профільний комітет готує проекти Закону України «Про міліцію» та Кримінально-процесуального кодексу.
Наступний етап реформування планується розпочати з 2012 року.