У новому проекті закону про вибори народних депутатів, зазначає президент Асоціації народних депутатів, експерт з питань виборчого права Олександр Барабаш, «усі права, які за Конституцією належать громадянам, фактично повністю узурповані партіями. Право висувати кандидатів, вести агітацію, формувати виборчі комісії і навіть право спостереження — усе віддано партіям».

Так, деякі технологічні процедури, зокрема щодо списків виборців, документ покращує, визнає експерт, але це скоріше косметичні поліпшення. Суті закону, переконаний він, не змінить навіть запропонована в документі змішана система, яка передбачає можливість самовисування. А дискусія: чи будуть блоки, три відсотки чи чотири, — турбує більше партії, ніж пересічних громадян.
Утім, у якому вигляді документ потрапить до парламенту, поки що ніхто не може сказати достеменно. Адже обговорення триває навіть усередині команди адміністрації Президента. Є навіть пропозиція застосувати відкриті партійні списки. Хоча міністр юстиції О. Лавринович неодноразово наголошував, що це питання дискусії не підлягає. Під час останнього засідання робочої групи воно навіть було включено до групи питань, які не підлягають обговоренню.
Проте значну частину пропозицій Венеціанської комісії щодо проекту закону «Про вибори народних депутатів України» робоча група, за словами її голови, все-таки врахувала. Консенсусного підходу не було досягнуто лише з трьох позицій. «Вони будуть запропоновані главі держави разом із аргументами, висловленими членами робочої групи, для прийняття остаточного рішення перед внесенням проекту до парламенту», — сказав О. Лавринович.
Крім усього іншого, Венеціанська комісія вважає, що виборчий закон має ухвалюватися за рік до перегонів. Водночас було висловлено прохання, щоб законопроект не приймався до його фінального розгляду на пленарному засіданні Венеціанської комісії (14—15 жовтня).
Не передавати проект закону на розгляд парламенту до офіційних висновків ВК просить нас і Європейський Союз. Відповідне повідомлення опубліковане на офіційному сайті представництва ЄС в Україні.
«У мене, як учасника засідання, склалося враження, що пропонується позитивна статистика — значний відсоток врахування технічних та дрібних пропозицій з повним ігноруванням ключових питань», — зауважила Ольга Айвазовська (Громадянська мережа «ОПОРА»).
Водночас голова правління Комітету виборців Олександр Черненко висловив жаль з приводу того, що «ніхто не чекатиме остаточних висновків Венеціанської комісії і напрацьований проект передадуть у парламент». На його думку, остаточний звіт був би набагато категоричнішим. І підстави для цього — усні коментарі та заяви членів Венеціанської комісії.
Як відомо, ще 23 вересня секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт заявив, що комісія виступає проти поновлення в Україні змішаної системи виборів до парламенту. Він висловив сподівання, що ці рекомендації будуть враховані в законопроекті, який внесуть на розгляд Верховної Ради, а органи влади дочекаються офіційного звіту комісії.
«Якщо вибори будуть демократичними, не так уже й важливо, чи будуть прийняті наші рекомендації. Якщо виникнуть проблеми у зв’язку з тим, що наші рекомендації не взяті до уваги, то, я думаю, що це може призвести до проблем для України», — зазначив секретар Венеціанської комісії.