Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає найактуальнішою в українському правосудді темою належний захист прав людини під час касаційного розгляду як цивільних, так і кримінальних справ.
Про це глава парламенту заявив, виступаючи у вівторок на урочистому засіданні з нагоди річниці створення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
На думку Голови Верховної Ради, це є свідченням високого професійного рівня суддівського корпусу та правильності вибору голови суду. «Це є підтвердженням загалом правильної спрямованості у реформуванні судової системи, яке спирається на ухвалений Верховною Радою України Закон України «Про судоустрій і статус суддів», що почав діяти 7 липня 2010 року», — зауважив В. Литвин.
За словами Голови Верховної Ради В. Литвина, змінено модель українського правосуддя і передбачено створення, окрім інших спеціалізованих судів, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. «Дієвим і зваженим кроком стало усунення так званої подвійної касації», — відзначив В. Литвин, висловивши думку про те, що із введенням закону «Про судоустрій і статус суддів» у дію судова реформа набула правової визначеності.
Найактуальнішою і переважнішою в українському правосудді, на думку Голови Верховної Ради, на сьогодні є тема належного захисту прав людини під час касаційного розгляду як цивільних, так і кримінальних справ, відповідно до Конституції України та її міжнародно-правових зобов’язань. З огляду на це, одним із пріоритетних завдань Вищого спеціалізованого суду України він назвав поширення практики діяльності Європейського суду з прав людини через сприйняття українською судовою системою обов’язковості її прецедентності для вітчизняної правової системи.
«Особливо треба тримати у полі зору останню складову діяльності суду. Адже рішення у кримінальних справах — це зазвичай вирішення долі людей. І сприйняття європейських стандартів у цій царині набагато швидше наближає нас до європейської спільноти, ніж врахування інших вимог та умов щодо членства в Європейському Союзі. А над цим зараз, як вам відомо, ми всі, що називається, б’ємося, долаючи різні перепони, застереження і навіть упередження», — сказав В. Литвин.
Він висловив переконання, що Верховна Рада України позитивно відгукнеться на відповідні пропозиції суб’єктів законодавчої ініціативи, які відповідають вимогам дотримання прав людини та сучасному європейському баченню цієї, можливо, найчутливішої у сучасному міжнародному праві проблематики. В. Литвин повідомив про існування ряду законодавчих ініціатив, якими пропонується врахувати досвід реалізації судової реформи для того, щоб вона мала логічне завершення, була ефективною і відповідала тим засадам і напрямам, за якими розвивається правова система у цивілізованих країнах світу. «Переконаний, що Україна, як цивілізована держава, має всі підстави для того, щоб остаточно розв’язати цю проблему», — підкреслив він.
«На мою думку, впоратися з цією справою до снаги Вищому спеціалізованому суду України. Запорукою цього є, передусім, фаховий рівень суддівського корпусу, значний досвід роботи суддів», — зазначив керівник українського парламенту. Він побажав суддям Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «сумлінності, наснаги, терпіння у надзвичайно складній, відповідальній і конче потрібній роботі, а також зваженості при ухваленні рішень». «Зрозуміло, що для цього потрібне здоров’я і ще раз здоров’я, чого я вам найщиріше бажаю», — звернувся В. Литвин до суддівського корпусу.
Прес-секретар Голови Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.