Сьогодні в Києві «проживають» близько 10—15 тисяч безпритульних. Це приблизна статистика, тому що відстежити міграцію людей без певного місця проживання складно. Тільки цього року, за даними Головного управління праці і соціального захисту КМДА, зареєстровано понад дві тисячі таких громадян. Місцева влада запевняє: безпритульних столиці нагодують, одягнуть і зігріють у холодну пору року. А ще їм допоможуть відновити документи і влаштують на роботу.
За словами начальника ГУ праці і соціального захисту Київської міської держадміністрації Тетяни Костюренко, у Києві діє спеціальний відділ із розшуку втрачених документів безпритульних людей. Соціальні працівники активно співпрацюють із правоохоронцями, Мінохорони здоров’я, центрами зайнятості, що дає змогу швидко надати медичну допомогу, оформити інвалідність, влаштувати на роботу, відновити пенсію або соціальну допомогу людині, яка за примхою долі опинилася на вулиці.
У таких людей різні життя, різні шляхи. Чимало серед них колишніх в’язнів, старих, покинутих або обманутих родичами, молодих, що приїхали до мегаполіса в пошуках кращого життя, але так і не знайшли його... У них немає паспортів із пропискою, тому всі вони — київські... безхатченки.
З першого грудня вже шість років поспіль у місті діятиме соціальний патруль. А це теплий одяг для людей вулиці, медична допомога і гаряче харчування. Нагодувати бездомних стане столичному бюджету в 6 гривень на день. Кошти виділяють із міського бюджету. За рахунок цього фінансування щодня в холодну пору року до місць найбільшого скупчення безпритульних (наприклад, район залізничного вокзалу) привозять гарячу їжу.
Міська влада визнає: в Києві не вистачає нічліжок для безхатченків, і планує створити їх у кожному районі. А поки що шукають кошти. Можливо, з першими холодами у столиці з’являться великі намети з обігрівачами. У таких пунктах безхатченки зможуть випити гарячого чаю й зігрітися.