Угода про асоціацію з Євросоюзом стане ефективним інструментом для проведення масштабних політичних та економічних перетворень у державі. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у вівторок під час зустрічі з Президентом Національної Ради Республіки Австрія Барбарою Праммер (на знімку).

За словами В. Литвина, Україна приступила до реалізації програми реформування усіх сфер життя, «коли фактично вичерпаний запас інших шляхів розвитку держави». Для перетворень, наголосив він, потрібен діалог на рівні політиків, і тому співпраця з ЄС є критично важливою для України. Європейська перспектива, зазначив Голова Верховної Ради, має стати потужним політичним сигналом, який виправдає зусилля у реалізації непростих, а подекуди болючих реформ.

«Україна не може тривалий час перебувати на роздоріжжі, вона повинна мати чітке визначення, аби зорієнтувати політичну еліту, — сказав керівник українського парламенту. — Насамперед наша країна підходить до Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі як до питання політичного вибору».

Керівник парламенту також наголосив, що демократичні європейські цінності не є новацією для України, пославшись, зокрема, на документи часів Київської Русі. «Україна є країною недореалізованої демократії», — сказав він.

В. Литвин також підкреслив, що для України є надзвичайно важливим збереження і поглиблення відносин з Російською Федерацією.

Своєю чергою, Президент Національної Ради Республіки Австрія високо оцінила той факт, що «майже всі політичні партії України визначилися з підтримкою європейської інтеграції». За її словами, Австрія зацікавлена, щоб Україна «рухалася у бік європейської інтеграції у частині демократизації політики і розвитку економіки».

Разом з тим Б. Праммер зазначила, що важливим сигналом з боку України для ЄС стане ставлення влади до опозиційних партій і політиків.

«Поки є Верховна Рада, опозиція завжди почуватиме себе опозицією», — відповів В. Литвин. У цьому контексті керівник українського парламенту повідомив, що представники опозиції очолюють 14 парламентських комітетів із 27, опозиція має право щосереди формувати порядок денний, щоп’ятниці — визначати, хто з членів уряду відповідатиме на запитання парламентаріїв. «Для мене головне — аби у політиків було розуміння, що завжди треба поступати з позиції права, вести діалог», — сказав В. Литвин.

На прохання Б. Праммер В. Литвин повідомив про законотворчу діяльність парламенту. Зокрема, Голова Верховної Ради розповів про запровадження пенсійної реформи та кроки у напрямку реформування земельних відносин. За його словами, парламент ухвалив закон про земельний кадастр, і нині відбувається процес інвентаризації земель. Говорячи про виборче законодавство, В. Литвин зазначив, що парламент очікує на висновки Венеціанської комісії щодо нового законопроекту про вибори народних депутатів.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.