Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр ліга. 12-й тур.
30 вересня. «Дніпро» — «Олександрія». 5:1. 8 990 глядачів. Рефері — Шандор (Львів). Голи: Коноплянка, 38, 57, Калинич, 44, 62, Матеус, 65 — Таргамадзе, 25.
1 жовтня. «Кривбас» — «Оболонь». 1:0. 7 000 глядачів. Рефері —Грисьо (Львів). Гол: Костишин, 78. Вилучено Лисицького («Кривбас», 37, друге попередження).
«Чорноморець» — «Таврія». 1:0. 4 610 глядачів. Рефері — Родіоненко (Луганськ). Гол: Леонардо, 2. Вилучено Петра Ковальчука («Чорноморець», 90+3, друге попередження).
«Волинь» — «Карпати». 0:2. 8 000 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Голодюк, 26, Зеньов, 51. Вилучено Майкона («Волинь», 66, удар суперника рукою  в обличчя).
2 жовтня. «Іллічівець» — «Металіст». 0:1. 5 300 глядачів. Рефері — Деревинський (Київ). Гол: Едмар, 55.
«Шахтар» — «Зоря». 4:1. 30 804 глядачі. Рефері — Жабченко (Сімферополь). Голи: Коста, 44, Селезньов, 50, 62, Едуардо, 70 — Мілько, 22.
«Ворскла» — «Динамо». 1:2. 8 350 глядачів. Рефері — Абдула (Харків). Голи: Краснопьоров, 37 — Ідейє, 65, Ярмоленко, 69.
«Арсенал» — «Металург». 1:0. 6 042 глядачі. Рефері — Козик (Мукачеве). Гол: Богданов, 90+3.
Бомбардири: Майкон («Волинь») — 10 м’ячів, Ярмоленко («Динамо») — 7, Ідейє («Динамо»), Гав’єр, Крістальдо (обидва — «Металіст») — по 6, Селезньов («Шахтар») — 5.
Цей тур подарував нам чимало цікавих подій. Насамперед, його дзвінко почав «Дніпро». Він першим пропустив, але добряче розізлився і розібрався з олександійцями, як кажуть, по повній програмі. Дублями відзначилися Коноплянка і Калинич.
Опинившись у меншості ще в першому таймі, «Кривбас» спромігся вирвати перемогу в «Оболоні».
Одесити забили швидкий гол, і він став єдиним у зустрічі. Хоча «Чорноморець» і «Таврія» билися з усіх сил і моменти мали.
Варто зазначити переконливий успіх «Карпат» у Луцьку. А от «Волинь» і гірку пігулку поразки проковтнула, і наступну зустріч проти «Динамо» проведе без Масла, Шикова, Майкона. Перші двоє заробили чергові жовті картки і тепер мають перебір оцих «відзнак». А Майкон, як з’ясувалося, вміє не тільки забивати, а й хуліганити добряче. Рефері справедливо вилучив його за те, що бомбардир вдарив рукою в обличчя Мартинюка. Але гарячого бразильця ледве втримали футболісти обох команд, коли той агресивно кинувся до служителя футбольної Феміди з метою, про яку важко не здогадатися. Тепер долю лучанина вирішуватиме ДК ФФУ...
Мабуть, і наївні не сподівалися на те, що «Зоря» відбере очки у «Шахтаря». Хоч гості і відкрили рахунок, але «гірники» в потрібний момент переключили свій «двигун» з першої на третю швидкість. І забивали вже тільки вони, як кажуть, із насолодою.
Було цікаво подивитися, як почуватимуться наші клуби, котрі минулого четверга провели поєдинки в Лізі Європи. Харківський «Металіст» мінімально переграв «Іллічівець». Матч у Маріуполі розпочався о 13.30. Важко зрозуміти тих, хто так вирішив. Адже харків’янам, граючи у Лізі чемпіонів, доведеться виходити на поле рідного стадіону проти «Мальме» (3 листопада) та «Аустрії» (30 листопада) о 23.05 (!). Добре відомо, хто придумав не переходити на зимовий час, як це робить вся Європа...
Та продовжимо розмову про матчі за участю інших наших «європейців». Неабиякою гостротою і драматизмом відзначився поєдинок у Полтаві, де зійшлися «Ворскла» і «Динамо». Полтавчани, організувавши потужну оборону, дуже небезпечно контратакували. А от у динамівців у першому таймі не все виходило. Особливо в атаці. Вони мали лише одну реальну нагоду забити, коли штрафний виконував Алієв. Натомість «Ворскла» свого шансу не змарнувала, розігравши ефектну комбінацію, котру завершив ніким не прикритий Краснопьоров.
А от у другому таймі кияни виявили характер. Їм вдалося перебудуватися і збільшити швидкості. Тут, либонь, слід сказати і про те, що Юрій Сьомін зробив вдалу заміну, випустивши на поле Ярмоленка замість Сілви. Андрій, зрозуміло, пішов уперед і згодом забив. А Гусєв вдало закрив праву бровку і гостро підключався до атак. Все це і призвело до того, що динамівці протягом короткого проміжку часу завдали двох влучних ударів.
Варто віддати належне і футболістам «Ворскли», котрі до останньої секунди зустрічі діяли азартно, самовіддано і гостро. Однак їхні опоненти, а особливо воротар Шовковський, добре подбали про недоторканість власних воріт і зберегли перемогу.
Завершився тур перемогою «канонірів», котрі забили переможний м’яч уже в компенсований час. Можна лише поспівчувати донецьким «металургам», які заслужили принаймні нічию. 
Тепер чемпіонат бере паузу. На перший план виходить національна збірна, котра проведе чергові контрольні зустрічі: 7 жовтня у Києві з Болгарією і 11 жовтня в Таллінні проти Естонії.
 
На знімках: фрагменти зустрічей у Кривому Розі та Києві.
Фото з сайту ФК «Кривбас» і Павла КУБАНОВА.