Цього року Україна відзначила 20-річчя своєї незалежності. Пройдений нашою країною шлях був аж ніяк не простий і неоднозначний, і не завжди був устелений трояндами. Наші досягнення змінювалися і грубими помилками, і прикрими прорахунками, і промахами. Але з цілковитою відповідальністю можна заявити таке: Україна як незалежна й суверенна держава відбулась, і сьогодні жодних ризиків втрати національного суверенітету немає.
Стійке економічне зростання
Після президентських виборів 2010 року, навівши лад, відновивши керованість і стабілізувавши ситуацію в країні, команда глави держави Віктора Януковича повернула Україну на траєкторію стійкого економічного зростання.
Одним із важливих індикаторів правильності обраного шляху стало п’ятивідсоткове зростання ВВП України за вісім місяців поточного року. Це дало змогу розпочати підвищення соціальних стандартів.
Зібрано гарний урожай зернових — на третину більше, ніж торік. Як результат — Україна буде з хлібом, що дуже важливо в умовах зростання цін на продовольство у світі.
Потужний імпульс отримала модернізація інфраструктури, в тому числі в рамках підготовки до Євро-2012. Вводяться в експлуатацію нові аеропорти, готелі, мости, розв’язки. Відкрито рух на сотнях кілометрів нових і відремонтованих доріг.
Успішно вирішуючи поточні питання, влада планує і стратегічну перспективу розвитку України. Уперше за 20-річну історію нашої країни Президент Віктор Янукович поставив масштабні завдання з реформування країни і суспільства. 
По суті, глава держави сформулював національну ідею: побудова могутньої, квітучої, вільної, демократичної, правової й високотехнологічної України як невід’ємної частини великого європейського дому. А шлях до цього — щонайглибша модернізація й відновлення країни.
Комплекс заходів із модернізації вже реалізується, в тому числі завдяки активній роботі Верховної Ради. Змінено бюджетне й податкове законодавство, стартувала судова реформа. Закладаються основи нового земельного законодавства. Впроваджується пілотний проект реформи охорони здоров’я. Триває робота з дерегуляції ведення бізнесу.
Боротьба з корупцією
Найважливішим чинником успіху реформ залишається жорстка боротьба з корупцією.
Створюваний чинною владою прецедент неминучості покарання за порушення закону має стати непорушним правилом. 
1 липня 2011 року набув чинності прийнятий Верховної Радою і підписаний Президентом України Закон «Про основи запобігання і протидії корупції в Україні». У ньому враховано рекомендації авторитетних вітчизняних і міжнародних організацій.
Боротьба з корупцією вступає у вирішальну фазу. Вводяться в дію ефективні механізми запобігання, виявлення, припинення й розслідування корупційних правопорушень. Закладено фундамент для ще активнішої боротьби із системною проблемою, що загрожує національній безпеці України й гальмує перетворення країни.
Наступними логічними кроками влади в цьому напрямі стане розгляд Верховною Радою нових редакцій законів «Про прокуратуру», «Про міліцію» і нового Кримінально-процесуального кодексу.
Настав час повертати країні те, що вкрадено нечистими на руку чиновниками. Це створить додаткове — до того ж дуже потужне — джерело для запланованого на поточний і наступний роки підвищення зарплат і пенсій.
Немає поділу на «наших» і «не наших»
Окремо потрібно зазначити, що боротьбу з корупцією влада будує на основі відмови від принципу політичної доцільності. Сьогодні немає поділу на «наших» і «не наших», на «своїх» і «чужих». Будь-який представник влади на всіх її рівнях, що переступив межу закону, неминуче буде покараний. Підтвердження того — сотні розслідуваних і вже розглянутих у судах кримінальних справ проти чиновників, призначених після зміни влади в країні.
Так, до відповідальності притягають і представників старої влади, в тому числі тих, хто займав високі посади. Але ж факти порушення законів доводяться правоохоронцями суворо в рамках чинного законодавства. 
А приналежність до опозиції не є індульгенцією від відповідальності за корупцію та розгарбування країни.
Скасування раз і назавжди «корупційного податку» є наріжним каменем успіху започаткованої Президентом В. Януковичем модернізації країни.
В Україні відбуваються докорінні зміни в таких уразливих сферах, як пенсійне забезпечення, медицина, освіта, земельні відносини, житлово-комунальне господарство, спрощення ведення бізнесу й багато чого іншого.
Значно зміцнилися позиції України у світі. Наші стратегічні завдання — асоційоване членство в Європейському Союзі, створення зони вільної торгівлі з ЄС і виконання Національного плану із введення безвізового режиму з країнами Євросоюзу. Досягнення цих цілей перетворить Україну на невід’ємну частину єдиної демократичної Європи.
Активізація діалогу з Євросоюзом відбувається паралельно з розвитком взаємовигідних відносин з іншими нашими стратегічними партнерами —Росією, Китаєм, США.
Щоб виконати найважливіші завдання, що стоять перед нами, чинна влада виступає за максимальну консолідацію політичних сил і стабільність як основу успішних економічних перетворень у країні й підвищення рівня життя людей.
Час брудної політичної конфронтації і чвар, що дискредитують Україну, залишається в минулому. Хочеться вірити, що назавжди.
Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, перший заступник голови депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України.