Законопроект про вибори народних депутатів України, розроблений Міністерством юстиції та напрацьований робочою групою, розглядатимуть у парламенті після того, як буде розглянуто вже зареєстровані законопроекти про вибори.

Про це заявив на брифінгу після погоджувальної ради Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Якщо подані законопроекти про вибори не будуть підтримані, тоді з’явиться можливість для нових законодавчих ініціатив, — сказав він. — Відповідно до Регламенту спочатку належить розглянути ті законопроекти, які вже зареєстровано в парламенті». Водночас глава парламенту спрогнозував, що навряд чи буде прийнято за основу хоча б один із 12 законопроектів про внесення змін до виборчого закону, внесених опозицією. Він нагадав, що в законодавчому портфелі парламенту нині перебуває 15 законопроектів на тему виборів народних депутатів, серед яких два цілісні проекти закону і два проекти Виборчого кодексу, один із яких уже отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії. Глава парламенту пропонує провести декілька засідань погоджувальної ради за участю керівників фракцій, щоб проаналізувати ці рекомендації та виробити узгоджене рішення. «Треба вести діалог і врахувати все розумне», — підкреслив В. Литвин.

Голова Верховної Ради нагадав, що обмежуваних рамок щодо змін виборчого законодавства немає, але висловився за прийняття нового виборчого закону в цьому році, щоб були зрозумілі правила гри для всіх, і не лише в Україні. В. Литвин також висловив думку, що у фракції Народної партії буде «золота акція» під час ухвалення рішення щодо прохідного бар’єра на парламентських виборах.

Глава парламенту повідомив, що доручив комітетам Верховної Ради з питань Регламенту та з питань правосуддя з’ясувати, як кореспондується законодавство про статус народного депутата з кримінально-процесуальним кодексом у питанні допуску депутатів до зали судового засідання, та надати відповідний висновок, що вимагала на погоджувальній раді опозиція. Адже Печерський райсуд Києва прийняв рішення під час виголошення рішення у справі Ю. Тимошенко 11 жовтня не допускати до зали суду народних депутатів України.

Щодо законопроекту про гарантії виконання судових рішень, який викликав бурхливий протест серед представників чорнобильських та ветеранських організацій, глава парламенту повідомив: із урядом досягнуто домовленості поставити на голосування закон лише у прийнятній частині — щодо гарантій виконання рішень суду, виключивши прикінцеві положення закону, які урізають пільги 16 категоріям громадян. Вочевидь, це питання парламент розглядатиме наступного пленарного тижня. А ось законопроект щодо спрощеної системи оподаткування, повідомив В. Литвин, може бути розглянуто вже нинішнього пленарного тижня.