Про це заявив на брифінгу заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. За його словами, якщо до четверга, 6 жовтня, профільні парламентські комітети не нададуть роз’яснення щодо постанови Печерського райсуду Києва, яка забороняє народним депутатам з’являтися у залі суду під час оголошення вироку суду, то під час розгляду питання про обрання та звільнення суддів фракція «БЮТ-«Батьківщина» «шукатиме механізм привернути увагу до ситуації, яка склалася в судовій системі».

Опозиція, відзначив Микола Томенко, також стривожена ситуацією із держбюджетом-2012. На його думку, депутатів від опозиційних фракцій фактично вилучено з процесу опрацювання законопроекту до першого читання. Тоді як парламентарії хочуть побачити, наскільки враховані у проекті бюджету на наступний рік пропозиції від місцевого самоврядування, від опозиційних фракцій. «Якщо уряд не буде співпрацювати з самоврядуванням та опозицією, невідомо для кого він готує цей бюджет», — сказав М. Томенко.

Проекти змін до виборчого законодавства, вважає заступник глави парламенту, треба розглядати комплексно і одразу всі. Тобто законопроект від Міністерства юстиції винести на розгляд сесійної зали одночасно з альтернативними законопроектами від опозиції. Інакше, за його прогнозом, виникне така ситуація: спочатку буде відхилено 12 законопроектів від опозиції, а тоді влада думатиме, що робити далі з законопроектом від Президента та уряду.

Микола Томенко також висловив стурбованість у зв’язку з тим, що Президент України прагне прискорити розгляд законопроекту про ринок землі, тоді як Головне науково-експертне управління апарату парламенту пропонує відправити цей законопроект на доопрацювання.

Пропозицію фракції «НУ—НС» провести спеціальне засідання парламенту за участю Президента у БЮТ загалом підтримують, зауважив М. Томенко. Однак висувають свої політичні вимоги: «Це виглядатиме, як великий «круглий стіл» із Президентом, — сказав М. Томенко. — Ми готові до переговорів з Президентом лише після того, як Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та інших політв’язнів буде випущено на волю».