Спостерігаючи за тим, що відбувалося минулої п’ятниці у парку Національного відродження у Тернополі, можна було подумати, що це кадри з радянської кінохроніки. Жінки та діти кидалися під бульдозери, щоб зупинити руйнування каплиці.

У місті їх називають сектантами. Вони з’явилися біля джерела у парку років десять тому, почали розбудовуватися. Громада (приблизно 70 осіб), яка за словами її поводирів, сповідує католицьку віру, офіційно не зареєстрована, дозволу на будівництво каплиці та інших споруд не мала. Тодішня влада дивилася на це крізь пальці, хоча чимало тернопільців скаржилися на агресивність вірян, які фактично перекрили доступ до джерела. За кілька кроків — Співоче поле з гучною музикою і танцями. Погодьтеся, трохи дивне сусідство. Духовна рада, яка діє при Тернопільській міській раді, висловилася за те, щоб припинити діяльність незареєстрованої громади.

Час «Х» настав 30 вересня. Членам громади зачитали рішення сесії міської ради, засідання якої відбувалося того ж дня. «Вирок» почали оперативно втілювати у життя, на допомогу міліції прийшов спецпідрозділ «Беркута». З каплиці винесли ікони, церковну атрибутику. На фронтальній стіні залишився образ Матері Божої, який впав разом з нею під натиском бульдозера. Картина загалом була моторошна: одні ридали, другі аплодували, треті знімали все це на мобільні телефони...

Думки жителів Тернополя розділилися. Одні хвалять міську владу за рішучість, другі вважають, що вчинено не по-християнськи. Можна було поставити ультиматум громаді, щоб вона сама демонтувала каплицю, чи надати для неї інше місце. Одне слово, пройшлися бульдозером не лише по будівлі, а й по душах.