У Київському національному лінгвістичному університеті (КНЛУ) відбулося перше засідання утвореної відповідно до наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 31 травня 2011 року Наглядової ради. 

Очолює її професор, керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук, його заступником є народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Катерина Самойлик. До складу цього органу також увійшли парламентарії Таріел Васадзе та Юрій Іванющенко, заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Суліма, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, письменник Андрій Курков та інші.

Ректор університету Роман Васько, нагадавши членам Наглядової ради про славне минуле навчального закладу, зазначив, що його педагогічний колектив докладатиме максимум зусиль, щоб вуз і надалі залишався лідером лінгвістичної освіти в Україні. А щоб упоратися з поставленим завданням, університет планує значно зміцнити свою матеріально-технічну базу. За словами Р. Васька, серед найближчих планів — комп’ютеризація бібліотеки, заснування мовно-культурних центрів країн, мова яких вивчається у вузі, створення університетської типографії, ремонт гуртожитків та навчальних корпусів.

Відповідаючи на запитання першого заступника міністра освіти Є. Суліми: «Чи зважає вуз на те, що сьогодні на перший план починає виходити китайська мова та мови Індії і країн Латинської Америки?» Р. Васько повідомив, що цього року саме на китайську мову факультет сходознавства набрав найбільше студентів. Виходячи з цієї тенденції, університет звернувся до китайського посольства з пропозицією про налагодження системи обміну викладачами, а посол КНР запропонував відкрити при КНЛУ філіал Інституту Конфуція. А у відповідь на запитання заступника голови Наглядової ради К. Самойлик стосовно ситуації із працевлаштуванням випускників ректор сказав, що «працевлаштовуються всі, проте, на жаль, через низьку зарплату мало бажаючих працювати в школах».

Як діятиме та чим допомагатиме вузу Наглядова рада, покаже час, проте вже на її першому засіданні представник народного депутата Ю. Іванющенка повідомив про заснування 20 іменних стипендій та пообіцяв обладнати за найновішими технологіями навчальну аудиторію. Ця обіцянка викликала жвавий обмін думками. Зокрема,

Р. Васько повідомив, що наразі чотири студенти отримують президентські стипендії у розмірі тисячі гривень, тож К. Самойлик висловила сподівання, що ці 20 іменних стипендій також будуть на пристойному рівні.

По завершенню засідання Наглядової ради її членів запросили на урочисте відкриття при КНЛУ Центру угорської мови і культури, що його створено на кошти ще одного члена ради, директора Міжнародного фонду TRAXYS Імре Пака та угорського підприємця Алекса Ровта. Тож віднині 21 студент університету вивчатиме також мову одного з наших західних сусідів.

На знімку: (зліва направо) Євген Суліма (перший заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України), Роман Васько (ректор Київського національного лінгвістичного університету, доктор філологічних наук, професор), Катерина Самойлик (народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти, заступник голови наглядової ради), Ірина Сєрякова (проректор з навчально-виховної роботи та міжнародних зв’язків Київського національного лінгвістичного університету, професор, відповідальний секретар наглядової ради).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.