Погоджувальна рада
Нинішнього пленарного тижня народні обранці перейматимуться в парламенті проблемами виборчого законодавства, декриміналізацією відповідальності колишніх високопосадовців та іншими економічними та соціальними законопроектами. Загалом, як повідомив на погоджувальній раді Голова Верховної Ради Володимир Литвин, за пропозиціями депутатських фракцій та парламентських комітетів до порядку денного включено 79 питань, два урядових законопроекти у другому читанні. У вівторок на вечірньому засіданні депутати планують розглянути в першому читанні 13 проектів змін до закону про вибори народних депутатів, у яких пропонуються різноманітні новації — від повернення до пропорційно-мажоритарної виборчої системи до запровадження пропорційної системи з відкритими списками кандидатів у депутати чи пропорційної системи з преференціями або проведення виборів у два тури та встановлення граничного вікового цензу для обрання на посаду. В парламенті також зареєстровано два проекти Виборчого кодексу, але їх розгляд поки що вирішено відкласти.
У середу, коли порядок денний формує опозиція, пропонується розглянути низку законопроектів про внесення змін до Кримінального кодексу щодо запровадження європейських стандартів у кримінальній юстиції та декриміналізації відповідальності окремих службових осіб, а також президентський законопроект, внесений як невідкладний, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. О 15 годині відбудуться парламентські слухання на тему «Реформування системи органів Міністерства внутрішніх справ України і впровадження європейських стандартів».
Для розгляду в парламенті в четвер запропоновано проекти змін до Житлового, Бюджетного та Водного кодексів, а також низку законопроектів для повторного розгляду з пропозиціями Президента.
Фракція Партії регіонів, за словами її голови Олександра Єфремова, запропонувала включити до порядку денного ще низку президентських та урядових законопроектів, зокрема, про внесення змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування, а також важливі для ухвалення держбюджету на 2012 рік — щодо державної підтримки машинобудування та сільського господарства.
Комуністи наполягають на розгляді законопроекту про антикризові заходи в житлово-комунальному господарстві.
Фракція Народної партії, за словами її лідера Ігоря Шарова, підтримує пропозицію В. Литвина спочатку розглянути всі законопроекти про внесення змін до виборчого закону, а потім перейти до розгляду проектів Виборчого кодексу, а також щодо подальшого вдосконалення співпраці з Кабінетом Міністрів. 
Заступник голови фракції «БЮТ — «Батьківщина» Андрій Кожем’якін укотре звернув увагу на судовий процес над лідером «Батьківщини», екс-прем’єром Юлією Тимошенко, переконуючи, що всі звинувачення безпідставні, та заявив про потребу термінового розгляду цього питання у Верховній Раді, щоб парламент висловив свою політичну оцінку. А також звернувся до Голови Верховної Ради з проханням втрутитися, щоб не допустити протистояння під час оголошення судового вироку в Печерському районному суді Києва. 
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко заявив, що між владою та опозицією немає діалогу щодо зміни виборчої системи, та запропонував зняти з розгляду всі законопроекти щодо зміни виборчого законодавства до отримання висновків Венеціанської комісії. Натомість фракція запропонувала провести спеціальне засідання Верховної Ради за участю Президента України щодо подолання соціально-економічної кризи в державі. Глава парламенту зауважив, що визначатися, розглядати чи ні законопроекти про зміни до виборчого закону, буде голосуванням уся сесійна зала.
Депутатська група «Реформи заради майбутнього» підтримує потребу збереження пільг для соціально незахищених верств населення, гуманізації кримінального законодавства, однак не підтримує ідею створення приватних БТІ.
На погоджувальній раді також пролунала інформація, що пенсіонерам почали надходити повідомлення від Пенсійного фонду з проханням прийти для перерахунку пенсій, що викликало збурення серед людей. А. Клюєв назвав це провокацією, запевнив, що перерахунки здійснюватимуться автоматично, і пообіцяв з’ясувати, хто дав команду надсилати такі повідомлення, та звільнити винуватців з роботи.
На знімку (зліва направо): Олег Зарубінський (БЛ), Валерій Сушкевич (БЮТ), Володимир Макеєнко (ПР).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.