Футбол. Ліга Європи. Груповий раунд. 2-й тур. 29 вересня.
Група В. «Стандард» (Бельгія) — «Копенгаген» (Данія). 3:0.
«Ворскла» (Україна, Полтава) — «Ганновер» (Німеччина). 1:2. Голи: Абделлауе, 32, Пандер, 44 — Курилов, 50.
«Ворскла»: Долганський, Даллку, Ткачук, Курилов, Селін, Чеснаков (Маркоскі, 75), Краснопьоров, Ребенок, Безус, Кривошеєнко (Громов, 85), Сачко (Янузі, 46). Тренер — Микола Павлов.
«Ганновер»: Цилер, Черундоло, Погатец, Гаггі, Шульц (Рауш, 85), Пандер, Лала (Шмідебаг, 65), Шлаудрафф, Штиндль, Пінту, Абделлауе (Собег, 76). Тренер — Мірко Сломка.
Рефері — Крістін Якобссон (Ісландія).
Полтава. Стадіон «Ворскла». 11 000 глядачів. 10 градусів.
І цього разу «Ворскла» поступилася з різницею в один м’яч. Однак тепер полтавчани залишили значно приємніше враження. Особливо добре вони зіграли після перерви. Діяли азартніше. Цей тайм подарував надію, він дав зрозуміти, що «Ворскла» все ще має шанси у цій групі. Адже якщо команда здатна повністю перегравати одну з найкращих команд Німеччини (у чемпіонаті Бундесліги «Ганновер» перебуває на шостій позиції), то з клубами із Данії та Бельгії ще можна поборотися за місце під сонцем. Отже, інтригу ще не поховано.
А могли і виграти
Група G. «Мальме» (Швеція) — «Аустрія» (Австрія, Відень). 1:2.
«Металіст» (Україна, Харків) — АЗ (Нідерланди, Алкмаар). 1:1. Голи: Алтидор, 26, Тайсон, 76.
«Металіст»: Горяїнов, Вільягра, Гуйє, Торсільєрі, Романчук, Едмар, Торрес (Девич, 71), Соса, Гавьєр, Тайсон, Крістальдо. Тренер — Мирон Маркевич.
АЗ: Альварадо, Марселліс, Мойсандер, Клаван, Поульсен, Ельм (Віргевер, 77), Вернблоом, Магер, Бееренс, Алтидор (Бенсхоп, 82), Гудмундссон (Ортіс, 78). Тренер — Герт Вербеек.
Рефері — Марцин Борський (Польща).
Харків. Стадіон «Металіст». 37 122 глядачі. 10 градусів.
Харків’яни, безперечно, заслужили ліпшої долі та результату, бо могли забити більше у ворота нідерландського клубу. Такої думки і наставник «Металіста» Мирон Маркевич.
— Якщо відверто, то в першому таймі ми грали не так, як хотілося, — сказав він. — Часто втрачали м’яч і на рівному місці створили собі проблему, пропустивши гол. А от у другій половині зустрічі була інша гра, і ми побачили справжній «Металіст». Команда повністю переграла АЗ. Забили один м’яч, але могли відзначитися ще. Особливо багато моментів мав Крістальдо. У роздягальні я просто сказав, що за весь минулий рік ми не грали так погано, як оце сьогодні в першому таймі. І я дуже толерантно попросив, щоб футболісти діяли так, як вміють. Як бачите, трохи допомогло...
Зіпсований день народження
Група Е. «Сток Сіті» (Англія, Сток-он-Трейн) — «Бешикташ» (Туреччина, Стамбул). 2:1.
«Маккабі» (Ізраїль, Тель-Авів) — «Динамо» (Україна, Київ). 1:1. Голи: Ідейє, 9, Міха, 44.
«Маккабі»: Хаймов, Веред, Йєйні, Нівалдо, Зів, Міха, Альберман (Логасі, 46), Пунчець (Ісраїлевич, 71), Медунянін, Колаутті, Даббур (Іцхакі, 62). Тренер — Моті Іванір.
«Динамо»: Шовковський, Сілва, Бетао, Юссуф, Попов, Гармаш (Аруна, 27), Вукоєвич, Алієв (Гусєв, 60), Ярмоленко, Шевченко, Ідейє (Мілевський, 83). Тренер — Юрій Сьомін.
Рефері — Маріо Страхоня (Хорватія).
Тель-Авів. Стадіон «Блумфілд». 15 000 глядачів. 27 градусів.
В Андрія Шевченка якраз був день народження. Його щиро вітали представники клубу «Маккабі», заповнений стадіон. Особливо та трибуна, на якій зібралися наші колишні співвітчизники, що зберегли любов до «Динамо». Одягнені в динамівські строї, з державними прапорами України, вони несамовито підтримували киян. Але команда, на жаль, не зробила подарунка своєму лідерові. Та й сам він не міг похвалитися чимось особливим, граючи того дня...
В Ізраїлі тепер тропічна погода. У день матчу в Тель-Авіві стовпчик термометра піднявся до плюс 35 градусів. Щоправда, під вечір спека трохи спала, але грати було непросто. Особливо гостям. А от місцеві футболісти звикли до такої погоди. І це підтвердив перебіг поєдинку, в якому вони показали багато своїх чеснот.
Мало хто сумнівався, що господарі кинуться забивати. Так воно і сталося. Та динамівці спокійно відреагували на цю активність. Вони досить легко відводили загрозу від своїх воріт. І організовували небезпечні контратаки. Одна з них завершилася голом. Це Алієв зробив добру передачу на Ідейє, і той ефектно вразив ворота ударом низом.
Однак, як кажуть, поранений звір особливо небезпечний. Пропустивши, ізраїльські футболісти не знітилися, а продовжували грати на швидкості. Либонь, динамівці сподівалися, що суперник, витрачаючи стільки сил та енергії, зрештою, втомиться. Нічого подібного — підопічні Моті Іваніра збавляти обертів не збиралися. А під кінець тайму Дор Міха потужним і красивим ударом здалеку відновив рівновагу.
На цій хвилі успіху футболісти «Маккабі» в доброму гуморі вийшли на поле після перерви. Відзначалися вони згуртованістю і настирністю. Чого не скажеш про киян, у котрих командні дії, на жаль, не клеїлися. Ініціативою володіли ізраїльтяни, які постійно загрожували нашим воротам. У цій ситуації, м’яко кажучи, здивувала заміна Ідейє на Мілевського. Логічніше було б дати відпочити Ярмоленку, котрий діяв ну дуже невиразно і пасивно.
Тепер кілька слів про наболіле. Складається враження, що Гармаша життя не вчить. Уже в дебюті матчу він заробив свою традиційну жовту картку і перебував під загрозою повторного попередження. Тому, щоб не довести справу до вилучення, Сьомін замінив свого недбалого підопічного. Хоча і поява Аруни напруги не зняла. Він також великий любитель подискутувати з рефері після того, як порушить правила.
Матч завершився нічиєю, а могло бути і гірше. Врятувало те, що суперник цього разу надто побоювався динамівського авторитету. Але у повторній грі ізраїльтяни неодмінно посміливішають.
Отже, «Динамо» відверто розчарувало. Ну забили швидкого м’яча, то й грайте собі спокійно, нарощуйте перевагу завдяки різниці у класі, не робіть примітивних помилок. Однак команда діяла повільно і невпевнено...
Тепер пропоную післяматчевий коментар Юрія Сьоміна, якого журналісти цього разу оплесками не зустріли:
— Матч вийшов дуже напруженим. У певні періоди «Маккабі» мав перевагу. І ми мали моменти, але не реалізували їх, бо не було точної останньої передачі. Все-таки кліматичні умови були дуже складні.
У пропущеному голі, вважаю, немає провини центральних оборонців. Вони кілька разів рятували команду у складних ситуаціях, добре грали головою. Матч був досить цікавим, а «Маккабі» показав себе мобільною командою.
Забитий м’яч на початку поєдинку подарував надію на успіх, але гол «у роздягальню» багато що змінив. Треба все було починати спочатку. У нас був дуже складний цикл, грали після матчу із «Шахтарем». Тому деякі футболісти не встигли відновитися...
Стосовно ситуації, котра виникла в групі, Сьомін відповів, що кожний виграний або програний матч може все кардинально змінити.
Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Тель-Авіва).
 
На знімках: воротарі Шовковський  (знизу) і Хаймов не раз рятували свої команди.
Фото з сайту УЄФА.