Дефляційний період (липень—серпень) скоригував темп річної споживчої інфляції до прогнозованого урядом рівня у 8,9 відсотка. На мій погляд, уже у вересні інфляційний фон став відчутнішим під тиском промислових цін, які в серпні в річному вимірі зросли до 19,9 відсотка. Депозити реального сектору економіки значно випереджали обсяги кредитування, що вказувало на консолідацію прибутків підприємств за рахунок розкручування цін. Поза тим у вересні й у жовтні інфляційний сплеск на споживчому ринку унеможливлять гарний врожай зернових, посилена пропозиція продовольчих товарів і слабкий попит на непродовольчу групу, зумовлений низьким рівнем доходів населення.

Бензин: літр А-95 подорожчає на 18—20 копійок, літр дизпального — на 10 копійок (тут і надалі мова про середні значення споживчих цін).

На мій погляд, вересневе підняття акцизів себе не вичерпало через високі запаси нафтопродуктів на ринку, тож матиме логічне продовження у жовтні.

Борошно — здешевлення до 4,5 гривні за кілограм.

Результат зумовить перенасичення ринку зерном нового врожаю, навіть за того, що переробники іноді за нього переплачували.

Хліб — залишиться у цінах вересня.

Вартість хліба, включно з соціальними сортами, залишиться незмінною через особливе опікування нею з боку влади й недостатню рентабельність пекарської справи.

Крупи — здешевлення пшоняної, кукурудзяної, гречаної та інших на 5—15 відсотків.

Добрий урожай — запорука того, що роздрібна торгівля не матиме проблем, які виникали минулої осені.

Олія — залишиться у цінах вересня.

Немає підстав не довіряти прогнозам щодо перевиконання планів зі збирання соняшникового насіння (до 7,5 мільйона тонн), але це дає змогу запобігти різким ціновим коливанням за постійного попиту на цей продукт. Як на мене, до кінця року вартість літра олії у роздрібній мережі перебуватиме в межах 15 гривень.

Овочі, фрукти — здешевлення на 30—35 відсотків.

Серпневе здешевлення овочів одержить своє продовження у вересні—жовтні, оскільки торгувати ними прибутковіше саме о цій порі. (Продав картоплю — уникнув клопоту з некондиційним, гнилим товаром). Нинішній урожай і спостереження за цінами дають підстави очікувати на здешевлення борщового набору на 35—40 відсотків.

Цукор — здешевлення до 8,5 гривні за кілограм.

Сезон цукроваріння вже дає підстави вважати, що внутрішній ринок одержить щонайменше два мільйони тонн цукру-піску. З огляду на щедру пропозицію і цукристість переробленої сировини Мінагрополітики вже спрогнозувало восени різке здешевлення цукру в роздрібній торгівлі. У жовтні, як на мене, слід очікувати на початок такої тенденції.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини на 6—8 гривень, яловичини — на 3—5, курятини — на 5—6.

Такий прогноз спирається на довготривалий період забою великої рогатої худоби, нестримне зростання собівартості продукції, зокрема, подорожчання свинини впродовж останніх місяців і прагнення продавців тримати ціни навіть у період скорочення пропозиції на ринку. Помірне здешевлення м’яса в другій половині вересня не стане тенденцією. На жаль, судячи з бюджетних прогнозів, якими оперує уряд, країна й наступного року налягатиме на імпорт м’яса.

Молоко та молокопродукти — подорожчання на 10—15 відсотків.

На мій погляд, «молочка» не виставлятиме цін, які не може «проковтнути» споживач, як було торік. Тоді це обернулося падінням споживчого попиту. Але скорочена пропозиція штовхатиме продукцію до подорожчання.

Алкоголь — залишиться у цінах вересня.

Варто уточнити, що відтоді, як у серпні підняли мінімальні гуртові й роздрібні ціни на горілку, коньяк, а згодом і натуральні вина, ціни на міцний алкоголь вітчизняного виробництва зросли на 25—50 відсотків.

Ліки — подорожчання на 15—20 відсотків.

Фармакологічний ринок зустріне сезонний сплеск респіраторних захворювань новими цінами на медпрепарати широкого вжитку, а поставки імпортних вакцин виявляться дорожчими за минулорічні.

Транспортні послуги — подорожчання на 10—12 відсотків.

Результат зумовить зростання цін на нафтопродукти, тарифів на міжнародні пасажирські перевезення залізницею та авіатранспортом.

Комунальні послуги — подорожчання до 5 відсотків.

Покладаюсь на обіцянки уряду і початок опалювального сезону.

Туристичні послуги — подорожчання на 15—20 відсотків.

Оксамитовий сезон показав, що курортний відпочинок на Чорноморському та Середземноморському узбережжях корелює вартість послуг не тільки на середньорічні розміри інфляції, а й на споживчі очікування, які в Україні, попри все, покращуються.

Офіційний курс —7,98 гривні за 1$.

Попри високі девальваційні очікування і можливий тиск на гривню внаслідок скорочення валютної виручки від експорту, відсутності грошей від МВФ тощо, я вважаю, теперішній обмінний курс майже відповідає динаміці платіжного балансу, тож різкі коливання можливі хіба що в результаті спалаху другої банківської кризи в Європі. Він дуже ймовірний, але не восени цього року.