Із понеділка, 26 вересня, скасовано рейси автобусів, які безкоштовно відвозили мешканців Донецька до оптового ринку «Господар», відкритого в серпні цього року. Офіційна причина — власники ринку не продовжили договір із транспортниками. Тепер придбати овочі та фрукти задешево можуть лише ті, хто приїхав на своєму автомобілі. При цьому вартість бензину може звести нанівець усю економію.
Ще на початку року обласна влада запевняла: оптовий ринок у передмісті Донецька допоможе «збити» ціни на основні продукти харчування. Проте сьогодні вартість городини і фруктів на ринках та в магазинах шахтарського міста залишається вищою, ніж у середньому по Україні. Кілограм картоплі — 4,5—5 гривень, огірків та томатів — 6—8, цибулі — 5 гривень. Альтернативою оптовому ринку є стихійний продаж овочів у житлових кварталах. Заїжджі продавці реалізують картоплю мішками з розрахунку 3 гривні за кілограм, цибулю — 4 гривні. Найсуттєвіше за останні місяці знизилися ціни на моркву, капусту та буряк — до 3—4 гривень за кілограм. Натомість свіжі вітчизняні фрукти та ягоди в розпал сезону залишаються малодоступними: яблука — 11—12, груші — 12, виноград — 12—15 гривень за кілограм.
Продавці крупів змінили цінники на гречку — до 12—13 гривень за кілограм. Рис, як і в попередні місяці, можна придбати за ціною від 12 до 19 гривень. Подешевшав цукор: до 8,5—9 гривень за кілограм. На 1—2 гривні зросла вартість курячого м’яса. Завдяки достатньому власному виробництву свинини (область забезпечена нею на 100 відсотків від потреби) ціни на цей продукт залишаються незмінними протягом кількох місяців — 50 гривень за кілограм м’якоті. А от яловичина в дефіциті: за вісім місяців цього року поголів’я корів у господарствах області скоротилося на 5 відсотків. Тому в м’ясних крамницях вартість яловичини зрівнялася із вартістю свинини.
Донецьк.