Вибори-2014
 
Термін, коли можна було змінити місце голосування без зміни виборчої адреси, сплив у понеділок, 20 жовтня. За даними ЦВК, цим правом скористалися 190 тисяч 283 особи. З них 2 864 кримчанина та 774 мешканці Севастополя, 21 704 виборці Донецької та 14 715 — Луганської областей.
Питання, як голосуватимуть бійці, що перебувають у зоні АТО, так і залишилося невирішеним до кінця. Відповідно до чинного законодавства, військові, які перебувають на місці постійної дислокації і які звернулися до відділу ведення Держреєстру виборців до 20 жовтня, голосуватимуть або на найближчій до місця дислокації виборчій дільниці, або на території військової частини, де буде створена спеціальна виборча дільниця. Натомість бійцям добровольчих батальйонів для участі в голосуванні потрібно було пройти повну процедуру тимчасової зміни місця голосування. В умовах бойових дій зробити це дуже непросто.
Спростити цю процедуру мали законопроекти, підготовлені народними депутатами Леонідом Ємцем та Давидом Жванією. Задля ухвалення цих змін на понеділок було скликано позачергове засідання Верховної Ради. Однак проекти не вдалося не те що ухвалити, навіть для включення їх до порядку денного забракло голосів — фракція «Батьківщина» голосувала не в повному складі.
Президент дії парламенту назвав безвідповідальними і пообіцяв зробити все, щоб воїни, які захищають країну, мали право проголосувати. Тож не виключено, що парламент збереться ще на одне позачергове засідання. Сподівається на це і радник глави держави Юрій Луценко. «Вважаю, що буквально через день сесію Верховної Ради можна скликати. Упевнений, якщо «Батьківщина» визнає свою помилку і проголосує за цей закон, ми зможемо виправити ситуацію. Президент негайно його підпише, він набере чинності, і бійці АТО отримають знак поваги за те, що вони роблять там», — сказав він в ефірі одного з телеканалів. У будь-якому разі, це питання має вирішитися у найближчі два дні, відповідний механізм розробляється, уточнили в ЦВК. Інакше голоси бійців із передової будуть втрачені.
Варто нагадати, що ще сьомого жовтня ЦВК спростила процедуру тимчасової зміни місця голосування для виборців Донбасу. У разі звернення до органу ведення Державного реєстру виборців їм не потрібно було подавати документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. І це дало певні результати, адже під час президентських виборів місце голосування без зміни виборчої адреси змінили загалом 171 058 осіб, з яких лише 4 503 — мешканці Донецької області (нині 21 704) та 3 525 — Луганської області (нині 14 715).
Що ж стосується власне Донбасу, то із 32 виборчих округів волевиявлення точно не відбудуться у 14. «У Донецькій області з 21 виборчого округу точно не зможуть взяти участь у голосуванні виборці, які проживають на території восьми виборчих округів», — повідомив голова ЦВК Михайло Охендовський. У Луганській області з 11 виборчих округів голосування точно не відбудеться у шести.
Крім того, є низка проблемних округів, і чи відбудеться волевиявлення там, достеменно не відомо. За словами голови ЦВК, якщо на виборчих дільницях цих округів буде забезпечено прозоре голосування, якщо там зможуть моніторити процес спостерігачі як громадські, так і міжнародні. Якщо окружна виборча комісія за допомогою системи «Вибори» буде здатна передати протоколи в ЦВК, то, безумовно, голосування на цих виборчих дільницях зможе відбутися.