Ще недавно херсонцям заздрили — чи не кожне місцеве підприємство мало на сусідньому Чорноморському або Азовському узбережжі свою оздоровницю й продавало робітникам путівки зі значними знижками. Однак за останні роки багато пансіонатів і санаторіїв Херсонщини були приватизовані. А нові власники так накрутили ціни, що більшості простих українців відпочинок став не по кишені. Але щойно правоохоронні органи вникли в «технологію» відчуження курортної інфраструктури, як вибухнув скандал. Наша бесіда із прокурором Херсонської області Костянтином Свіденком.

— Костянтине Борисовичу, за часів СРСР на узбережжі Херсонщини працювало більше сотні профспілкових і відомчих оздоровниць, а сьогодні навіть профспілки мають достатньо обмежені можливості для організації робочого відпочинку — все навколо приватизовано. Чому так сталося?

— Як відомо, ще за часів СРСР профспілковим організаціям багато державних оздоровниць передавалися у «відання». А 1990 року Верховна Рада УРСР запровадила на території республіки мораторій на будь-які зміни форми власності майна і власника майна до введення в дії інших законодавчих норм. Однак дехто як у Херсоні, так і в Києві проігнорував заборону і заходився маніпулювати нерухомістю. У результаті, ми маємо ситуацію, коли у віданні місцевих профспілкових організацій фактично залишилися лише два санаторії «Гопрі» і «Скадовськ» у Голопристанському і Скадовському районах області.

— Тобто можна порушувати питання про законність приватизації деяких об’єктів?

— На сьогодні можна з упевненістю говорити про те, що на Херсонщині є сім великих профспілкових оздоровниць, право власності на які мають залишатися за державою. Зокрема, це туристичний готель «Лілея» і база «Чорномор» у Херсоні. В останньої цілих чотири співвласники, серед яких як приватні підприємці, так і товариства з обмеженою відповідальністю. Приватизовано знамениту туристичну базу імені Остапа Вишні у Цюрупинському районі, бюро подорожей та екскурсій у селищі Асканія-Нова (будинок також проданий приватному підприємцю), готель «Нова Каховка» в однойменному місті. Частину цілісного майнового комплексу п’ятиповерхового готелю, розташованого на березі Дніпра, було відчужено всього за 375 тисяч гривень.

— І тепер, мабуть, зворотного ходу не буде?

— Прокуратура Херсонщини заявила в Господарський суд області позови про витребування семи цих об’єктів із чужого незаконного володіння у законне володіння держави, в особі Фонду держмайна України й про визнання недійсними виданих свідоцтв на право власності. Сім позовів у вересні суд першої інстанції задовольнив.

— Однак за всіма цими свідоцтвами та нерухомістю стоять цілком конкретні люди. Чи будуть вони за це відповідати?

— Упевнений, що так. Хоча нашим першочерговим завданням залишається повернення державі незаконно вилученого у нього майна, дійде черга й до безпосередніх учасників схем приватизації. Так, у Новій Каховці суд розглянув справу інженера-реєстратора комунального підприємства «Каховське» і визнав її винною у тому, що вона незаконно підготувала документи про реєстрацію права власності. Генеральна прокуратура України також порушила кримінальну справу, у якій розслідуються обставини зміни форми власності готельного комплексу. Досудове слідство встановило, що посадові особи президії Федерації профспілок України самостійно погодили продаж готелю «Нова Каховка» вартістю понад 1,4 мільйона гривень без розгляду постійною комісією ФПУ з майнових питань.

— Які подальші дії обласної прокуратури?

— Наш наступний крок — після повернення оздоровниць у державну власність через суд домагатимемося повернення й земельних ділянок, що їх займають ці пансіонати та готелі. Надалі процесуальні рішення будуть прийняті й по посадових особах, що реалізували схеми приватизації оздоровниць. Але при цьому хочу особливо зазначити: державі та суспільству не було б завдано такого величезного збитку, якби закони не ігнорували деякі ділки від профспілкового руху, а також чиновники районних і обласної державної адміністрацій, зобов’язані стояти на варті державних інтересів. Можливо, тут позначилася їх правова безграмотність. Однак усім відомо, що незнання законів від відповідальності за їх порушення не звільняє.

— Дякую за інтерв’ю.

Запитував Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Прокурор Херсонської області Костянтин Свіденко.

Фото автора.