Українська місія при Євросоюзі має намір відкрити представництво Вінницької області в Брюсселі як першого українського регіону, що презентував себе в Комітеті регіонів. Про це повідомила заступник представника України в ЄС Надія Цок під час засідання «круглого столу» в Комітеті регіонів Євросоюзу в Брюсселі.

— Вінницька область перша з-поміж інших регіонів держави презентувала себе в цій поважній європейській структурі, — наголосила Надія Цок. — Вінниччина — потужний регіон насамперед в аграрній сфері. Водночас область активно торує стежки до країн Європи. Ми підтримуватимемо ініціативу вінничан у налагодженні співпраці з усіма країнами ЄС на рівні регіону та територіальних громад. Розглядаємо питання про можливість відкриття представництва Вінниччини у Брюсселі.

Участь у засіданні «круглого столу» взяли представники офіційної делегації Вінниччини разом з її керівником, головою облради Сергієм Татусяком. На ньому були присутні голова цивільної комісії Комітету регіонів (КР) Євросоюзу Сілке Тоеншоф, представники бізнесу, журналісти. Розмова супроводжувалася слайд-презентацією інвестиційної сфери Вінниччини, її економіки, науки, культури, соціальної сфери.

Пані Цок поінформувала присутніх про те, що наша держава впритул наблизилася до асоційованого членства в ЄС. За її словами, угода про асоціацію може бути підписана вже до кінця нинішнього року. «Це реалістичний факт, як і саме членство України в ЄС, — зазначила співрозмовниця. — Багато хто не вірив, що Україна прийде до цього так швидко. Але економічна, культурна співпраця нашої держави з ЄС відбувається вже багато років і щоразу виходить на новий рівень. Нині, наприклад, уже можемо мати представництво своїх областей у Комітеті регіонів».

Сілке Тоеншоф зауважила, що Вінницька область своєю презентацією робить те, чим Комітет регіонів займається щодня, — знайомить регіони один з одним, налагоджує співпрацю між ними. Пані Сілке запросила вінничан до участі у заходах Комітету.

— У нас заплановано проведення 150 семінарів із місцевих та регіональних питань. Тому ви вже нині можете формувати робочі групи, які братимуть участь у цих заходах, а вони відбуваються у нас у найрізноманітніших форматах, — повідомила Сілке Тоеншоф. Вона також наголосила, що електронну версію презентації Вінниччини розповсюдять серед членів Комітету регіонів та місцевих громад, з якими вони працюють.

Представник Асоціації бізнесменів у Брюсселі Тетяна Шульга відзначила змістовність та практичність презентації. «Ті цифри, інформаційні дані, що їх подали під час презентації, можуть слугувати для початку співпраці. Однак, на мою думку, варто провести окрему презентацію суто для бізнесменів», — зауважила пані Шульга

— Для нас важливий кінцевий результат — нові комунікації, контакти, які ми напрацювали, і те, як вони розвиватимуться надалі, — наголосив після засідання «круглого столу» в розмові з кореспондентом «Голосу України» керівник делегації вінничан Сергій Татусяк. — Ми веземо у Вінницю багато інформації, яку потрібно систематизувати і виробити на її основі цілісну концепцію подальшої співпраці з регіонами та євроінституціями, з якими досягли домовленостей.

Брюссель.

Члени Вінницької делегації під час засідання «круглого столу» в Комітеті регіонів Євросоюзу.

Фото Лесі ГНІДЕНКО.