Цей тиждень, на відміну від попереднього, минає без значних потрясінь. Щоправда, у регіонах тривали мітинги протестів чорнобильців і афганців, які обурюються тим, що влада хоче позбавити їх пільг. Але вони були нечисленними і навіть, як повідомляли наші кореспонденти, розрізненими. Так, скажімо, у Полтаві афганці провели свій мітинг, оскільки не захотіли «стояти під партійними прапорами».
А це означає, що суспільство відкрито не сприймає ані рішення влади, ані галас опозиції. Тим більше, броунівський рух серед опозиціонерів триває, і вони ніяк не можуть визначитися, що їм робити. Зокрема, лідер «Громадянської платформи» Анатолій Гриценко дуже критично відгукнувся на пропозицію Арсенія Яценюка главі держави Віктору Януковичу зустрітися з ним як з лідером опозиції.
Загальмували і об’єднавчі процеси у середовищі опозиціонерів. На початку тижня деякі видання поширили інформацію про те, що на засіданні політради партії «Наша Україна» з посади буде усунутий її організатор і голова, колишній Президент Віктор Ющенко. Мовляв, це буде зроблене для того, щоб сприяти об’єднавчому процесу правих опозиційних партій. Але...
Як сказав народний депутат Андрій Парубій в інтерв’ю журналістам, так питання не стояло. Дискусія про формування єдиної партії йшла на базі партій «Наша Україна», Конгрес українських націоналістів, УНП та «За Україну!», але підтримки не знайшла. Водночас стало відомо, що Віктор Ющенко планує очолити партійний список на майбутніх парламентських виборах.
Тим часом у Печерському суді тривають дебати сторін у процесі над колишнім прем’єром, лідером партії «Батьківщина» і головною претенденткою на титул опозиціонерки Юлією Тимошенко. У вівторок біля суду навіть відбулася сутичка між прихильницями екс-прем’єрки і міліцією. Юлія Тимошенко під час дебатів заявила, що, мовляв, вирок їй уже написаний.
У свою чергу, представник Партії регіонів Дмитро Шанцев заявив, що законопроект, спрямований на декриміналізацію економічних злочинів, передусім потрібний для того, щоб не садовити колишнього керівника уряду за грати. Тим більше що все більше європейських лідерів прагнуть вплинути на Віктора Януковича, аби судовий процес закінчився нічим. Зокрема, про це йшла мова і нещодавно у Варшаві, де лідери ЄС зустрічалися з керівниками держав, що підписали з Євросоюзом договір «Східне партнерство».
Тим часом народні обранці, які працюють у Комітеті Верховної Ради з питань бюджету, продовжують розглядати проект головного фінансового документа країни. Вони зустрічаються як з урядовцями, так і представниками регіонів, місцевого самоврядування.
Проте, безумовно, найбільш обговорюваною темою стала пропозиція глави РФ Дмитра Медведєва на з’їзді партії «Єдина Росія» висунути кандидатом на посаду Президента Росії Володимира Путіна. Аналітики і оглядачі хочуть зрозуміти, що буде далі, зокрема, у відносинах наших двох держав. Зокрема, чи й надалі Володимир Путін буде погрожувати економічними санкціями, якщо Україна з ЄС підпише договір про асоціацію і зону вільної торгівлі.
Та й ця новина поблякла після нової хвилі розмов про ймовірний черговий виток світової фінансової кризи. Особливо на фоні падіння російського рубля, який стався у понеділок. Наче підтвердивши правильність приказки про те, що курчат восени рахують