Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер зустрівся з Прем’єр-міністром Республіки Корея Кім Хван Сіком.

Під час зустрічі сторони обговорили питання двостороннього співробітництва України та Республіки Корея, питання активізації парламентської складової обох країн.

В. Литвин зазначив, що візит Прем’єр-міністра Республіки Корея до України має особливе значення, підкресливши, що підтримання регулярного політичного діалогу на найвищому рівні дасть змогу вивести відносини між обома країнами на якісно новий рівень. «Коли є таке розуміння і діалог на вищому рівні, тоді успішно розвиваються співробітництво і контакти між людьми, що має не менш важливе значення», — сказав він і додав, що країни можуть і повинні бути цікаві одна одній як у питанні двосторонніх взаємин, так і у питанні координації зусиль на міжнародній арені.

Водночас Голова Верховної Ради вважає, що у цьому плані вагоме слово повинні сказати парламенти обох країн. 

В. Литвин заявив, що Україна як держава здійснює процес державотворення і нині «переходить з однієї системи координат в іншу». За його словами, предметом дискусії у нових сучасних умовах є те, якою буде наша країна, які фундаментальні позиції мають бути в економічній, політичній та інших сферах. Голова Верховної Ради вважає важливим, «щоб у цих умовах кожна людина відчувала свою відповідальність за організацію свого життя, щоб менше було патерналізму і держава створювала для цього умови».

В. Литвин вважає, що нинішній рівень товарообігу не відповідає потенціалам обох країн. На його переконання, потребує розширення структура взаємного товарообігу.

Голова Верховної Ради запевнив співрозмовника, що з боку українського парламенту буде надана необхідна підтримка в області законодавчого забезпечення співробітництва в економічній сфері.

Кім Хван Сік також висловив думку, що можливості співробітництва між Україною та Кореєю далеко не вичерпано. За його словами, перспективи взаємодії є в космічній та авіаційній галузях, у сфері технологій, у питанні використання альтернативних джерел енергії, в галузі сільського господарства. Він висловив сподівання, що питання, які порушували під час зустрічей на вищому рівні, стануть предметом розгляду Міжурядової україно-корейської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, засідання якої відбудеться у грудні поточного року в Сеулі.

В. Литвин звернувся із проханням підтвердити спікеру Національної Асамблеї Республіки Корея Пак Хі Тхе запрошення відвідати Україну з офіційним візитом у зручний для нього час.

Прес-служба Верховної Ради України.