Більшість із них готові трудитися нелегально
Заради заробітку українці згодні терпіти поганих працедавців і йти на ризик. Такого висновку дійшли експерти компанії GfK під час соцопитування, проведеного в травні—червні 2011 року на замовлення представництва Міжнародної організації з міграції в Україні. При цьому «чоловіки та жінки недооцінюють ризик потрапити до рук работоргівців, зазнати трудової чи сексуальної експлуатації», зазначив під час презентації дослідження голова представництва МОМ в Україні Манфред Профазі.
Щоб зберегти робоче місце, 24 % респондентів готові платити штрафи за помилки в роботі, 16 % допускають обмеження свого пересування, 11 % — несвоєчасну оплату праці та працевлаштування на нелегальне виробництво, 3 % згодні на вимогу роботодавця віддати йому свій паспорт.
Поступитися своїми правами, а інколи — й гідністю, людей спонукають злидні. Найбільше схильних до ризикованої міграційної поведінки спостерігається у регіонах з великою часткою населення, змушеного економити на елементарному — харчах і одязі.
За словами експертів, кожен десятий українець має досвід роботи за межами країни. Дев’ять відсотків планують виїхати на заробітки чи принаймні шукають таку можливість, причому близько третини з них погодилися б на нелегальний перетин кордону, а 78 відсотків — на нелегальне працевлаштування.
«Україна залишається однією з найбільших країн—постачальників «живого товару» в Європі», — нагадує Манфред Профазі. — За даними проведеного раніше дослідження, починаючи з 1991 року понад 110 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми». За словами координатора протидії торгівлі людьми представництва МОМ в Україні Рут Крчмар, загальна обізнаність українців щодо цієї проблеми є досить високою: 92 % респондентів знають про сексуальну експлуатацію, 82 % — про трудове рабство. Проте 70 % наївно вважають, що їх це не торкнеться.