Міжнародний центр миротворчості та безпеки має стати основою для навчання і підготовки Збройних Сил України.

Учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк здійснив робочу поїздку до Львівської області, де ознайомився з ходом підготовки мобілізованих бійців, та в університеті Франка зустрівся зі студентами навчальних закладів.

Під час перебування у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки в Яворівському районі Арсенія Яценюка супроводжували начальник Академії сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук та в. о. командира 80-ї аеромобільної бригади Анатолій Ічненський.

Напередодні цієї поїздки у військових частинах побували контрольні групи, які з’ясовували, як забезпечені військовослужбовці теплими речами. Виявилося, що не вистачає бушлатів, шкарпеток, іншого теплого одягу. Вночі все необхідне терміново було доставлено на полігон. Тільки хіба для цього варто було чекати приїзду глави уряду?

В Яворівському районі прем’єр ознайомився, як проходить бойове злагодження 3-го батальйону 80-ї аеромобільної бригади. Водночас на ходу вирішувалися злободенні для військових проблеми. Зокрема, під час сьогоднішнього засідання уряду планується розглянути питання про забезпечення Центру миротворчості та безпеки гуртожитками та поліпшення медичного обслуговування.

Арсеній Яценюк висловив сподівання, що необхідні кошти до кінця року будуть виділені, а Яворівський полігон стане одним з основних центрів підготовки військовослужбовців. Він також дав високу оцінку новопризначеному міністру оборони: «Це дуже сильна людина. Я маю на нього великі сподівання, бо він з нуля за півроку створив Національну гвардію. Сподіваюсь, він буде відповідально ставитись до кожного солдата».

Прем’єр висловив сподівання, що керівник військового відомства невідкладно займеться переозброєнням армії новими зразками озброєння, що дозволить вчасно освоїти 18 мільярдів гривень, виділених армії з резервного фонду.

Під час брифінгу Арсеній Яценюк заявив, що Україна має дуже мало часу, щоб після виборів сформувати новий уряд. Кожна політична сила має своїх претендентів, але кожна партія повинна реалістично показати, хто готовий нести відповідальність за конкретну роботу. «Безвідповідальність — основна проблема України. Програми вже написані, цінності європейські, але потрібне прізвище, хто їх буде виконувати», — сказав він.

Продовжуючи тему формування нового уряду, Арсеній Яценюк нагадав, що в перші дні листопада приїдуть представники МВФ, тож чим швидше буде сформовано Кабінет Міністрів, тим швидше Україна отримає фінансову підтримку.

На наступне болюче питання — як пройде зима — Арсеній Яценюк відповів, що у газосховищах нині 17 мільярдів кубометрів газу. Тож якщо Європа відкриє реверс, труднощів не буде. Щодо газових перемовин з Росією, то прогнози Прем’єр-міністра песимістичні. «Путін не хоче підписувати ніякої угоди і завдання Путіна — заморозити Україну. Тому ми повинні бути готові до найскладнішого сценарію», — сказав прем’єр.

Львівська область.