Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин та його заступник Микола Томенко взяли участь у конференції з нагоди 145-річчя від дня народження Михайла Грушевського: «Український парламентаризм: проблеми історії й сучасної політичної практики». Захід організовано за ініціативи Верховної Ради спільно з Інститутом національної пам’яті. Участь у ньому також узяли понад 30 науковців.
Нині, за словами Володимира Литвина, є вкрай важливим і нагальним осмислення цієї теми. Оскільки пов’язана вона з проблемами парламентаризму. Голова Верховної Ради переконаний: допоки існує Верховна Рада — існуватиме Україна. Навіть незважаючи на те, що український парламент критикують і він має низький рейтинг довіри. Законодавчий орган, за його словами, розвиватиметься за демократичними принципами.
(Матеріал виступу друкується в цьому номері).
Зачепив глава парламенту й проблеми сьогодення. Зокрема, майбутніх парламентських виборів. За його словами, лише нещодавно з’ясувалося: норма про те, що змінювати законодавство про вибори можна не пізніш як за рік до перегонів, у вітчизняному законодавстві відсутня. «Серед величезного масиву законів, учора ввечері вдалося з’ясувати, що такої норми не існує», — сказав В. Литвин. А це означає, додав він, що у нас така величезна кількість законодавства, що пересічному громадянину взагалі ніколи не розібратися в ньому.
У свою чергу Микола Томенко зауважив, що нині парламентаризм перебуває в критичній ситуації. Вона, за його словами, полягає в тому, що Верховна Рада в нинішньому статусі вичерпала себе. За словами М. Томенка, у 2012 році нам потрібен парламент, в якому будуть люди, що розуміються на законотворчості. За власними оцінками заступника Голови Верховної Ради, законотворчою роботою нині займаються 20—30 депутатів. Працюють із виборцями до 50 обранців. Решта — репрезентують або партійну складову, або захищають власний бізнес. У цьому контексті Микола Томенко зауважив, що Конституція Української Народної Республіки, за якою, щоправда, Україна не жила, дуже цікава. «Це чисто парламентська республіка. Із 83 статей 23 стосуються парламенту. Тобто задум, що це головний ключовий інститут — очевидний», — наголосив він. З огляду на це, переконаний політик, досвід Української Народної Республіки, зокрема щодо парламентської роботи, був би нам дуже корисний.
Зліва направо: заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко під час конференції.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.