На Київському водосховищі відбувся етап перегонів крейсерських яхт «Добрий спомин». Починаючи з 1991 року, цей захід організовують раз на сезон. Своєрідний фестиваль вітрильництва традиційно збирає рекордну для акваторії кількість учасників, в першу чергу за рахунок ветеранів. Для багатьох із них — це єдиний раз на рік, коли вони приходять до яхт-клубу. Для кожного — це пам’ять про друзів, про роки, проведені в яхтингу. Тому питання про переможців — другорядне, в екіпажів інша мета.

— Сумно, але люди старіють, і когось з друзів-ветеранів вже немає серед нас, — каже Олексій Калошин, майстер спорту, чемпіон України, тренер, один із засновників регати «Добрий спомин». — Тому й виник такий рух. Гуртом вирішили організувати змагання, котрі були б усім яхтсменами зрозумілі. Сталося так, що всі із задоволенням беруть участь у них...

Але повернімося до конкретних подій на регаті. На старт вийшли близько 70 яхт різних типів і класів із восьми яхт-клубів. Найкращих відзначили кубками, медалями, подарунками. А ввечері всі з насолодою коштували смачні кашу та плов з польової кухні. Звичайно, було спілкування старих друзів під зоряним небом.

А наступного дня відбувся видовищний перехід яхт з Київського моря до Дніпра під спінакерами (велике, як правило, кольорове вітрило у передній частині судна) повз річковий вокзал і під столичними мостами. Мешканці і гості Києва мали можливість спостерігати це незабутньо яскраве і захопливе дійство.

Фото Володимира ЧЕРВОНОГО.