У Києві відбулося засідання пленуму Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки. За результатами таємного голосування до участі в конкурсі 2011 року допущено 40 робіт та п’ять підручників. Серед кандидатів на здобуття Державної премії — висунутий Дніпропетровським національним університетом ім. Олеся Гончара та Національним аерокосмічним університетом ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» комплект підручників «Виробництво, випробування та експлуатація ракетно-космічної техніки» у семи книгах авторського колективу в складі М. Полякова, О. Гайдачука, В. Кобріна, Є. Джура, Ю. Шептуна, Т. Манько, А. Саніна, О. Джур, О. Кулика, В. Хуторного.

У XXІ cтолітті незалежна Україна активно позиціонує себе на світовій арені як космічну державу, що накопичила значний інтелектуальний та трудовий потенціал, здатний надавати послуги та створювати техніку космічного призначення. З 60-х років XX ст. велася наполеглива, кропітка та творча робота зі створення космічної техніки, що забезпечувала перш за все обороноздатну функцію держави. За цей час було виховано не одне покоління творців надзвичайної техніки та технологій, що дозволило подальший розвиток та використання отриманих знань у машинобудуванні, металургії, хімічній промисловості, медицині, екології та інших галузях науки та виробництва. Сучасний розвиток людства по-новому ставить завдання для світової та національної авіаційно-космічної галузі і передбачає безпосереднє спрямування на економічний та науково-технічний розвиток, розв’язання глобальних проблем людства, у тому числі — проблем безпеки, використання космічної техніки і технологій для забезпечення сталого розвитку.

Запропонований комплект підручників «Виробництво, випробування та експлуатація ракетно-космічної техніки» у семи книгах, що є спільною творчою працею авторського колективу фахівців ДНУ ім. Олеся Гончара, Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» та співробітників ДКАУ, є вирішенням питання підготовки кадрів для подальшого розвитку сектору високотехнологічних підприємств України, де в найбільшому ступені задіяний найкращий творчий, інтелектуальний потенціал нації.

Комплекс підручників для вищих навчальних закладів включає такі книги, як «Технологія виробництва літальних апаратів із композиційних матеріалів», «Герметичність у ракетно-космічній техніці»; «Твердопаливні ракетні двигуни. Матеріали і технології», «Розвиток ракетно-космічної техніки в Україні», «Полімерні композиційні матеріали в ракетно-космічній техніці», «Технологія виробництва ракетно-космічних літальних апаратів», «Ракети-носії і космічні ступені ракет як об’єкти керування», і є хорошим прикладом підручників, що містять систематизоване викладення знань для підготовки фахівців космічної галузі та машинобудування в цілому на різних рівнях, із можливістю самостійного навчання.

Колектив авторів, що склався протягом створення комплексу, сам є прикладом відновлення та виховання нового покоління спеціалістів космічної галузі — у ньому поєднали свою навчальну та науково-методичну співпрацю, досвід наставники та їх колишні студенти (а зараз уже досвідчені викладачі та вчені). Авторський колектив об’єднався навколо ідеї втілення в сучасній космічній освіті нових підходів інноваційного характеру, оскільки передбачає створення комплексу, що може застосовуватися протягом усього періоду навчання студента у вищій школі. Такий підхід реалізує основні дидактичні принципи педагогічного процесу й водночас дає можливість забезпечити якісну підготовку спеціалістів для ракетно-космічної індустрії широкого кола ракетно-космічних технологій та динаміки ракетоносіїв і космічних ступенів ракет.

Новий зміст та організація освіти є нагальною потребою сучасного суспільства, адже повинна забезпечити можливість інтеграції України до європейського та світового інформаційного простору. Маємо дійти до такого рівня, щоб за підручниками, створеними в Україні, могли навчатися й іноземні студенти і за кордоном, і у ВНЗ України. Саме комплекс підручників, про який ідеться, відповідає вимогам часу, узгоджується з принципами Болонського процесу і глобалізаційними тенденціями у вищій освіті. Це забезпечується насиченістю підручників інноваційним матеріалом у вигляді наукового, методичного, статистичного, інформаційного характеру, що відповідає принципам розвитку світової ракетно-космічної техніки: прикладами сучасних оригінальних науково-технічних рішень, що спираються на практику ракетно-космічної галузі України, нетрадиційних схем ракетних комплексів, фактичними результатами, отриманими під час запусків конкретних зразків сучасних ракет, особливостями використання матеріалів і конструкцій у практиці ракетно-космічної техніки тощо. Це свідчить про величезний досвід України як ракетно-космічної держави і її здатність до підготовки фахівців відповідно до міжнародних вимог до якості освіти. Багатогранність і вагомість сучасного науково-навчального матеріалу, поданого в комплексі підручників, поєднана з дотриманням основних принципів дидактики, сприятиме зростанню авторитету вищої школи України і залученню до навчання в Україні молоді з різних країн світу.

Комплекс підручників призначений і для професійної підготовки фахівців у космічній галузі, підвищення їх кваліфікації, і для молоді, що бажає отримати базові поняття та уявлення про майбутню роботу в галузі.

Комплекс підручників «Виробництво, випробування та експлуатація ракетно-космічної техніки» є новим етапом у справі створення підручників для ВНЗ в Україні; концентрує сучасні науково-технічні і навчально-педагогічні досягнення, викладення яких спирається на багаторічний досвід науково-педагогічної та промислово-конструкторської діяльності його авторів у ракетно-космічній галузі; відкриває можливості його використання як базового для інтернаціоналізації процесу підготовки фахівців у галузі ракетно-космічної техніки; є своєчасним і значним внеском у науково-педагогічну і навчальну літературу України, а його авторський колектив заслуговує присудження Державної премії України в галузі науки і техніки 2011 року.

В. ЗЄВАКО, кандидат технічних наук, голова правління-директор ПАТ «Український науково-дослідний інститут технології машинобудування».