Тема законності використання профспілкового майна залишається однієї з топових. Мало того, їй пророкують ще більшу актуальність. Зокрема, нещодавно співрозмовник одного із кримських інтернет-видань спрогнозував проведення масштабних акцій протесту проти втручання влади й силовиків у питання розпорядження профспілковою власністю. А і правда, чи заступляться сьогодні люди за профспілкових босів на подяку за свій щасливий відпочинок? Раніше доводилося зустрічатися лише з протилежними оцінками колективів оздоровниць, які знали часи розквіту, а нині перебувають на межі знищення...
Наші опоненти намагаються поставити під сумнів правомірність дій держави. Насправді немає нічого дивного й тим паче крамольного в тому, що держава прагне знати відповідь, в яких умовах відпочивають сьогодні люди за державні кошти в установах «Укрпрофоздоровниці»?
Торік на закупівлю путівок для оздоровлення працюючих громадян кримським відділенням Фонду загальнодержавного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності витрачено понад 40 млн. гривень. Майже половину потреби в оздоровленні за рахунок коштів загальнообов’язкового соціального страхування забезпечують саме профспілкові санаторії.
Чи створено сьогодні ними умови для гідного відпочинку, гарантованого державою, одержувачам путівок?
Фонд загальнодержавного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності має свою частку в статутному фонді ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». Є всі правові підстави для того, щоб вимагати у профспілок звіт про виконану роботу.
Із досьє «Голосу України»
МОЛІЦЬКИЙ Степан Володимирович народився 4 січня 1959 року в селі Красіїв Монастириського району Тернопільської області. У 1984 році закінчив Харківський юридичний інститут. Працював стажистом, слідчим прокуратури Київського району Донецька. З лютого 1987-го по грудень 1988-го — заступник прокурора Київського району Донецька. Протягом наступних п’яти років керував цією прокуратурою.
У грудні 1993 року призначений на посаду начальника кримінально-судового відділу прокуратури Донецької області. З жовтня 1998-го по грудень 1999-го — начальник управління нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство, прокуратури Харківської області. Протягом наступних чотирьох років обіймав посаду першого заступника прокурора Сумської області.
З листопада 2003-го по липень 2004-го — заступник Генерального прокурора України. З липня по грудень 2004 року керував прокуратурою Сумської області. З 2007 року працював у Головному управлінні нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства Генеральної прокуратури України — начальником відділу, заступником начальника та першим заступником начальника Головного управління.
З березня 2010 року — прокурор Автономної Республіки Крим, голова колегії прокуратури автономії, член колегії Генеральної прокуратури України. 10 листопада 2010 року призначений заступником Генерального прокурора України — прокурором Автономної Республіки Крим.
За особливі заслуги щодо зміцнення законності в державі його нагороджено нагрудними знаками «Почесний працівник прокуратури України», «Подяка за довголітню бездоганну службу в органах прокуратури».
Державний радник юстиції 2 класу. Заслужений юрист України.
Правова позиція органів прокуратури щодо профспілкового майна абсолютно зрозуміла й ґрунтується винятково на нормах закону. Нагадаю, в 1960 році Рада міністрів УРСР передала в управління профспілковим організаціям республіки санаторії й будинки відпочинку Мінохорони здоров’я УРСР. При цьому майно залишалося в державній власності. Ухвалений після визнання незалежності в 1991 році Закон України «Про підприємства, установи й організації союзного підпорядкування, розташовані на території України» і затверджена 1994 року постанова Верховної Ради «Про майно загальносоюзних громадських організацій колишнього СРСР» визначили, що майно профспілок є державною власністю.
Цей статус підтверджено Верховним Судом України, який визначив у 2007 році, що майно профспілок перебуває в них у користуванні, і вони не наділені правом його відчуження.
У цьому самому році Верховна Рада України запровадила мораторій на відчуження майна ФПУ і постановила провести його інвентаризацію. До сьогодні цього зроблено не було, оскільки керівники ФНПУ перешкоджали проведенню інвентаризації. Чому це робилося — тепер стає зрозуміло. Зрозуміло, чому профспілки так бояться відповідати.
Тому що те, що встановлено прокурорськими перевірками, не просто неефективне управління, це свідоме знищення того величезного майнового потенціалу, який було передано профспілкам у вигляді бази санаторно-курортних установ, що ввійшли в ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». Встановлені порушення аж ніяк не поодинокі, як це хочуть подати профспілкові боси, які нині починають шукати винних, обеззброєні фактами і цифрами, які наводить прокуратура.
Територія, на якій розташовано санаторно-курортні установи системи ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», споконвічно становила в Криму понад сто гектарів. На сьогодні за санаторіями значиться площа, менша від зазначеної майже на третину. І скорочувалася вона, у тім числі, зусиллями тих, хто дбав про благо робітників, учителів і лікарів.
Виявлено цілу низку фактів, коли керівники профспілкових оздоровниць просто відмовлялися від земельних ділянок на користь комерційних структур. Це відбувалося, зокрема, з оздоровчими установами Південнобережжя, де ставка робиться саме на лікувальні властивості клімату, що дає змогу обходитися без медикаментозної терапії. Тут скорочувалися території, саме призначені для аеротерапії — парки, зелені та пляжні зони.
Так, прокуратурою міста Алушти встановлено факти протиправної відмови від земель загальною площею майже 1,3 га, що належать санаторіям ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». У санаторіїв «30 років Жовтня» і «Алушта» вилучено 0,98 га і 0,29 га відповідно, чим завдано шкоди на суму майже мільйон гривень.
Нині триває судове слідство у кримінальній справі, порушеній прокуратурою АР Крим стосовно колишнього Гаспринського селищного голови. Чиновницю обвинувачують у незаконному вилученні 33,5 га землі в Гаспрі (Велика Ялта), що належить санаторіям «Укрпрофоздоровниці». У ході слідства встановлено, що посадова особа підробила рішення сесії, на підставі якого три санаторії втратили земельні ділянки, які оцінюються в 67,4 млн. гривень.
Вжитими прокуратурою АР Крим заходами цивільно-правового характеру визнано протиправним і недійсним рішення про припинення санаторіям права користування ділянками.
Взагалі без землі залишився санаторій «Ясна поляна», у якого, як кажуть місцеві лікарі, було два багатства, завдяки яким ставили на ноги найважчих пацієнтів: парк і пляж. І ось з’ясувалося, що території за цим унікальним санаторієм, до речі, розташованим у реліктовому ялівцевому гаї, взагалі не значиться. Повернула санаторію його «багатство» прокуратура. Господарським судом АРК задоволено позов наглядового відомства автономії й визнано недійсними рішення про припинення санаторію «Ясна поляна» права постійного користування земельною ділянкою площею 17,7 га.
Підкреслюю, факти незаконного відчуження земель виявлено майже у всіх установах системи «Укрпрофоздоровниця». Так, у санаторію «Ай-Петрі» вилучено 3,8 га, «Місхор» — 3,1 га, «Ударник» — 3 га, «Курпати» — 1,7 га, «Парус» — 1,24 і т. д. Загалом заходами реагування охоплено землі загальною площею майже 33 га.
На сьогодні визнано недійсними рішення про розпорядження землями санаторіїв «Лівадія», «Ай-Петрі», «Курпати» (Ялта), скасовано договори, за якими передано в користування підприємцям землі санаторію «Перемога» (Євпаторія).
У Криму розташовано 17 санаторіїв, які передано в користування «Укрпрофоздоровниці», а загалом інфраструктура закладів ЗАТ на території автономії становить 32 підприємства.
У двохтисячних було продано три санаторії «Укрпрофоздоровниці» —«Севастополь», імені Горького й «Запоріжжя». Унаслідок реалізації рейдерської схеми перейшли в приватні руки корпуси санаторію «Ясна поляна», незаконно реалізовано за заниженою вартістю майно санаторію «Ай-Петрі», аналогічні схеми використовувалися стосовно майна санаторіїв «Курпати» і «Україна». Спроби відчуження відвернено лише завдяки втручанню прокуратури автономії.
Так, прокуратурою АР Крим викрито рейдерів, які, діючи в складі організованої злочинної групи, використовуючи корумповані зв’язки у виконавчій службі, за допомогою сфальсифікованого судового рішення оформили за своєю комерційною фірмою право власності на майно санаторію «Ясна поляна». Шкоду від їхніх дій оцінюють у 8,9 млн. гривень.
Зловмисникам, котрі заволоділи трьома корпусами споруди, два з яких були зведені до революції й становлять ще й архітектурну цінність, висунуто обвинувачення в скоєнні злочину. Кримінальну справу спрямовано до суду для розгляду по суті.
Прокуратурою автономії порушено кримінальну справу за фактом замаху на розтрату майна санаторію «Курпати». Як встановлено, обвинувачувані, серед яких колишній голова правління ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», зробили все можливе для того, щоб фірма-«інвестор», яка вклала в низку об’єктів оздоровниці 100 тис. гривень, одержала право їх викупу за ціною, заниженою на 20,2 млн. гривень. Тільки внаслідок використання об’єктів, які віддали в оренду за заниженою ціною, заподіяно шкоди державі на суму 1,6 млн. гривень.
Аналогічна схема використовувалася щодо майна санаторію «Україна», один з корпусів якого був переданий у користування за заниженою на 12,7 млн. гривень вартістю. Крім того, у результаті цих злочинних дій недоотримано орендних платежів у сумі 4 млн. гривень.
Заходів кримінально-правового реагування вжито прокуратурою за результатами перевірки законності використання майна санаторію імені Бурденка. Його лабораторний корпус, що є об’єктом культурної спадщини, було переустатковано під готель. Запитується, як це узгоджується з обстоюванням прав робітників, учителів і лікарів?!
Факти незаконного розпорядження встановлено не лише відносно безпосередньо санаторно-курортних установ ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», а й інших його підприємств, таких як «Алуштакурортпоставка» і «Євпаторіяремкурорт», майно яких було протиправно відчужено профспілковими діячами.
Прокуратурою також порушено питання про законність реєстрації права власності на об’єкти санаторно-курортного комплексу за «Укрпрофоздоровницею».
Зокрема, судом задоволено позов прокуратури м. Ялти про визнання недійсним рішення міськради, яким право власності на майно санаторію «Севастополь» загальною площею 4,3 тис. кв. м зареєстровано за ЗАТ «Укрпрофоздоровниця».
Отже, суд учергове підтвердив позицію прокуратури, яка грунтується на тому, що спірне майно є державною власністю. Відповідно, місцева рада не мала права оформляти його за «Укрпрофоздоровницею», а остання одержала у власність корпуси оздоровниці безпідставно.
Аналогічним чином лише за позовами прокуратури м. Євпаторії визнано незаконною реєстрацію за «Укрпрофоздоровницею» майна санаторіїв імені 40 років Жовтня, «Жовтень», імені ХХ З’їзду, «Прибій», «Перемога», Р. Люксембург, імені Леніна, грязелікарні «Мойнаки» та ін. об’єктів.
Загалом органами прокуратури АР Крим висунуто 40 позовів відносно протиправно відчуженого майна оздоровниць загальною площею майже 30 тис. кв. м вартістю понад 20 млн. гривень.
Третю частину позовних заяв уже задоволено. Визнано недійсними сім договорів з відчуження майна площею 20 тис. кв. м вартістю понад 6 млн. гривень. Право власності на об’єкти площею майже 13 тис. кв. м вартістю 3,3 млн. гривень визнано за державою, і вони підлягають поверненню.
Зокрема, господарським судом автономії задоволено позов прокуратури м. Ялти й визнано недійсним договір купівлі-продажу майна санаторію «Орлине гніздо» площею майже 900 кв. м. Погодившись із доводами прокуратури, суд зобов’язав власника в особі комерційної компанії повернути об’єкт державі.
Крім фактів незаконного відчуження майна, його нецільового використання, виявлено й інші порушення, зокрема, у сфері оподаткування.
На махінаціях під час здійснення фінансово-господарчої діяльності викрито посадових осіб дочірнього підприємства ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» «Ялтакурорт». Оборудкою під час постачання товарів в установи цієї системи заподіяно шкоду в розмірі півмільйона гривень.
Сума в 1,2 млн. гривень не надійшда до бюджету внаслідок незаконних дій посадових осіб санаторію «Курпати».
Загалом за фактами злочинів у діяльності посадових осіб установ ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» органами прокуратури АР Крим порушено 22 кримінальні справи. Нині всі справи, які перебували у провадженні прокуратури, передано до суду.
Із всього сказаного видно, що є не лише правові підстави, а й вагомі приводи для того, щоб суворо спитати з профспілок за роки безкарності й засумніватися в щирості турботи профспілкових лідерів про простих людей. Прокуратура й надалі послідовно і принципово обстоюватиме інтереси держави з метою гарантованого забезпечення права наших громадян на оздоровлення.
Степан МОЛІЦЬКИЙ, заступник Генерального прокурора України — прокурор Автономної Республіки Крим, державний радник юстиції 2 класу.