Радить МОЗ України і дорослим, і дітям. І попереджає: нас очікують дві хвилі грипу — одна нахлине восени, друга наздожене в середині зими. 

За словами головного фахівця Управління громадського здоров’я та санітарно-епідеміологічного благополуччя населення медичного відомства Костянтина Легези, цього року на території нашої країни циркулюватимуть три штами вірусу грипу. Усі відомі з минулого року. Нових не очікується. Уже з 15 вересня вітчизняний МОЗ почав щотижневий моніторинг наявності протигрипозних препаратів, засобів індивідуального захисту, медичних вакцин у медзакладах і в аптечній мережі. Чиновник стверджує, що наявна кількість цих засобів дає змогу системі охорони здоров’я на належному рівні надати необхідну допомогу хворим на гострі респіраторні інфекції...

Медики, як завжди, наполягають на вакцинації. Перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моїсеєнко стверджує: щеплення проти грипу можна робити вже зараз. Мовляв, цього епідеміологічного сезону застосовуватимуться вакцини від трьох штамів грипу. При цьому нагадуємо: вакцинація проти гострих респіраторних інфекцій — справа добровільна та індивідуальна. І проводиться вона за гроші пацієнта. У МОЗ кажуть: у країні вакцин проти грипу вистачить усім бажаючим.

І не тільки проти грипу. Економія бюджетних коштів при виконанні державної програми імунопрофілактики становить 19,6 млн. грн., повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров’я України. Ці гроші підуть на дозакупівлю вакцин.

Додатково виділені кошти та отримана економія вперше за три роки дозволять ефективно та у повному обсязі реалізувати державну програму імунопрофілактики, стверджують чиновники від медицини. Зокрема, це стосується вакцин для профілактики поліомієліту, туберкульозу, коклюшу, дифтерії та правця. Кінцевий строк укладення договорів по цій програмі — 7 жовтня поточного року. А поставки вакцин на 2011 рік будуть припинені до кінця року.

Препарати для планової вакцинації дітей уже з’явилися у поліклініках. І керівництво дошкільних установ столиці наполегливо відправляє маленьких вихованців робити щеплення, яких бракує. В одній з районних поліклінік міста нам сказали, що вакцинувати дитину, яка ходить до дитячого садка, повинні там же. Однак у МОЗ «Голос України» запевнили, що імунізація малят має проводитися за місцем проживання у районних поліклініках і не інакше. Жодних інших схем відомство не розробляло.

Багато хто з батьків немовлят стурбований тим, що у пологовому будинку їхнім чадам не зробили БЦЖ. У МОЗ повідомили: перші партії протитуберкульозної вакцини (до 500 000 доз), що має найбільший період контролю, — 85 доби, варто очікувати в другій декаді листопада 2011 року. І запевняють: через збої в поставках необхідних вакцин, календар щеплень кожної дитини проводитиметься індивідуально. Охоплять усіх.