Але це неодмінна умова розвинутого сучасного суспільства
Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся із керівником Офісу департаменту ООН з економічних і соціальних питань у Римі, виконавчим координатором Глобального центру з ІКТ у парламенті Герардо Казіні.
Вони обговорили напрями і формат можливої співпраці Верховної Ради України і Глобального центру інформаційно-комунікаційних технологій у парламенті у сфері створення електронного парламенту в Україні.
В. Литвин зазначив, що та справа, якою займається Глобальний центр з ІКТ, є «справою майбутнього, вкрай важливою для побудови інформаційного суспільства». Він підкреслив, що український парламент зацікавлений в  експертних, технічних оцінках науково-технічних проектів та у співпраці на практичному рівні.
Зі свого боку, Г. Казіні назвав однією з головних цілей ООН сприяння процесу інформатизації та відкритості суспільства. В рамках її досягнення Центр ІКТ переслідує два завдання: забезпечення посилення ролі парламентів у формуванні інформаційного суспільства шляхом створення пов’язаного з інформаційно-комунікаційними технологіями законодавства у світлі рішень Світового саміту Інформаційного суспільства та просування використання засобів ІКT з метою модернізації парламентських процесів, збільшення прозорості, відповідальності парламенту і участі в законотворчому процесі громадян, поліпшення міжпарламентської кооперації.
За словами Г. Казіні, Глобальний центр ІКT у парламенті має намір досягти цих завдань, забезпечуючи спільне використання знань і дослідницьких ресурсів, координування дій, надання технічної допомоги й об’єднання інформації та ресурсів через законодавчі влади в усьому світі, незважаючи на їхній економічний рівень розвитку. На переконання керівника Офісу департаменту ООН, парламентарії мають очолювати цей процес, стояти на передовій інформаційно-комунікаційних технологій.
Голова Верховної Ради України висловився за якнайшвидше втілення ідеї електронного парламенту, щоб «агітувати власним прикладом, стати ще відкритішими для суспільства». В. Литвин розраховує, що активізація співпраці з Центром ІКТ дасть змогу використати всі переваги інформаційних технологій та з їх впровадженням зробить законодавчу владу відкритішою для суспільства.
На зауваження Г. Казіні щодо складності оцінки продуктивності інвестицій в інформаційно-комунікативні технології та створення електронного парламенту керівник українського парламенту наголосив, що «демократія дорого коштує, але це є неодмінна умова розвинутого сучасного суспільства».
Керівник Офісу департаменту ООН передав Голові Верховної Ради України останній світовий звіт щодо Е-парламенту, який використовується як базовий для вимірювання рівня застосування інформаційно-комунікаційних технологій парламентами у всьому світі, та запропонував провести на базі Верховної Ради України п’яту Міжнародну конференцію з питань створення електронних парламентів (жовтень-листопад 2012 року) за участі керівництва ООН, Міжпарламентського союзу, спікерів і членів національних парламентів.
Цю пропозицію В. Литвин назвав гарною та такою, що потребує подальшого обговорення.
Прес-служба  Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
На знімку: Володимир Литвин (праворуч) та Герардо Казіні.